Kommunen backar utvecklingen hundra år

Sättet vi hanterar landskapet på idag gör livet svårt för vilda bin. Så hur ska vi göra istället? Vimmerby kommun backar utvecklingen hundra år. På vissa utvalda ställen.

Stor artrikedom i slänten vid Vimmerby Gymnasium

Stor artrikedom i slänten vid Vimmerby Gymnasium

Foto: Henrik Nestor

Vimmerby2020-05-22 08:00

Runt en tredjedel av maten vi äter har pollinerats av bin och humlor. Utan bin skulle frukt- och grönsaksdiskarna gapa tomma. Samtidigt har miljöerna där vildbin trivs minskat radikalt de senaste hundra åren.

– Om Carl von Linné skulle promenera omkring i Vimmerby idag skulle han inte känna igen sig. Det finns nästan inga blommor längre, säger Per Bengtson, biolog på Naturskyddsföreningen.

Det är just blommorna som är viktiga för pollinerare. Dagens landskap med liten artvariation, få blommor och giftiga bekämpningsmedel har lett till att en tredjedel av de svenska biarterna riskerar utrotning, enligt Naturskyddsföreningen. Men i takt med att frågan uppmärksammats, har hoppet börjat öka för bina.

– Många privatpersoner har provat att sluta klippa gräsmattan och upptäcker att prästkragar och blåklockor dyker upp, säger Per Bengtson.

– Och vissa kommuner som inventerar sina vägkanter märker att dessa kan användas som ängar.

Hur är det då med Vimmerby kommun?

– Vissa vägkanter kommer få en förändrad skötsel den här säsongen, för att gynna en artrik flora och ett rikt insektsliv, säger Daniel Johanson, miljöstrateg på miljö- och byggnadsförvaltningen i Hultsfred och Vimmerby.

– Vi har precis börjat med detta så vi har inte kommit så långt. Merparten av arealen kommer klippas som vanligt i år.

Varför klipper ni gräset alls? Är det inte lättare att bara låta det vara?

– För att återfå biodiversiteten som de gamla slåtterängarna utgjorde räcker det inte med att sluta klippa, då får man bara ett artfattigt gräshav, säger Daniel Johansson.

Per Bengtson, Naturskyddsföreningen, bekräftar:

– Om man låter gräset växa okontrollerat kallas det för långgrässkötsel men det gynnar oftast bara kraftigt växande gräs. Slåtterängarna skapades av människan genom att slå med lie och ta bort gräset när blommorna hade blommat ut. Då blir det magert och rikt på blommor.

Tomas Larsson, driftchef på gatukontoret, håller med.

– Vi kommer hantera de här områdena som man skötte slåtterängar förr i tiden, genom att ta bort höet och låta bli att tillföra gödsel. 

– Vi vill skapa ett långsiktigt hållbart värde, både estetiskt och funktionellt. Skulle det här projektet slå väl ut så kan det bli fler områden framöver, säger Daniel Johansson.

Det rör sig om ett tiotal områden i Vimmerby, på mellan 20 och 100 kvadratmeter.

Vild grönska framför Asllani court
Vild grönska framför Asllani court
Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!