Kulturkändisarnas paradis i skärgården

I skärgårdsparadiset Furusund i Stockholms norra skärgård väntar snickarglädje, smala gränder och en rik historia. Ute i farleden har trafiken varit i ständig rörelse sedan långt tillbaka i tiden.

Furusund är lite av sinnebilden för ett semesterparadis i Stockholms skärgård.

Furusund är lite av sinnebilden för ett semesterparadis i Stockholms skärgård.

Foto: Johan Öberg

Livsstil & fritid2020-05-25 08:50

Efter att ha följt gatan Strindbergs väg mellan fina trähus och lummiga trädgårdar från Fursunds brygga, där skärgårdsbåtarna lägger till, står vi nu utanför ett rött litet hus omgivet av blommande syrensnår, även kallat "Skuttens stuga". Det är ett typiskt hus på den lilla skärgårdsön, och något av sinnebilden av ett semesterparadis från förr i Stockholms skärgård. Bakom den vackra smidesgrinden satt August Strindberg (1849–1912) och skrev pjäsen "Erik XIV" under några veckor sommaren år 1899. Då var Furusund på topp som semesterresmål.

Den norska fastighetsspekulanten och juveleraren Christan Hammer (1818–1905) köpte Furusund med både fiskare och lotsar år 1882. Han förvandlade ön till ett kändistätt semesterparadis, med hotell och pensionat, gyttjebad, varmbadhus, restauranger och nöjen. Och sommarfesten var i gång, men den tog tvärt slut 1914 när första världskriget förlamade Europa.

Ristad kompassros

Furusund var redan långt före kulturkändisar som Anders Zorn, Carl Larsson och Albert Engström anammade ön viktig för både sjöfart och fiske. Ön har även gett sitt namn till det smala sundet mellan Furusund och Yxlan. På farleden har en stor del av alla skepp på väg till och från Stockholm passerat ända sedan medeltiden. Vattnet håller ett bra djup samtidigt som man kan färdas inomskärs och slippa hårt väder ute på Östersjön.

År 1463 ankrade den danska unionskungen Kristian I:s flotta i Ålandsviken, där dagens småbåtshamn finns. Efter ett visst letande, med den trevliga broschyren som säljs på turistbyrån i handen, hittar jag till slut den kungliga kompassrosen på en kal berghäll. Den lär vara Nordens äldsta och ristades in av Kristian I:s matroser. På en annan knalle i närheten lät Sveriges dåvarande kung Fredrik I rista in sitt namn år 1724.

Italienska namn

Strax intill knallen på Ålandsberget står den fina röda väderkvarnen, som man nyligen hade anlagt en trappa till. Och en bit bort ligger den sinnrika optiska telegrafen från sent 1700-tal återskapad. Med den kunde man snabbt meddela sig med Stockholm långt innan elektriciteten och telefonen gjort sitt intåg. Strax nedanför kan man inta en lunch i värdshuset, medan man ser stora och små båtar glida förbi ute i sundet.

Christian Hammer visste hur man säljer in en semesterdröm och gav det mesta på ön romantiska italienska namn. Som Monte Bello – en kulle nära öns bästa badplats, som när det begav sig var målet för turisternas stärkande grötlunk, det vill säga promenaden efter kvällsmaten. Hit kom August Strindberg en morgon år 1904 och skrev sedan i sin dagbok: ”Det var en härlig morgon och när jag stod där igen och såg min skärgård med fjärdar och holmar, återfann jag mig”.

Astrids Pippi

Långt senare slog en annan litterär gigant sig ned på Furusund. I den röda villan nära ångbåtsbryggan huserade Astrid Lindgren i decennier. Enligt dottern Karin Nyman var det här som figuren Pippi Långstrump föddes, som en berättelse till en dotter som låg och var förkyld.

Astrid Lindgren satt på balkongen i sitt röda trähus i Furusund den dagen när ångfartyget s/s Blidösund brakade upp på land i full fart precis intill, midsommarafton 2001 – kanske den mest dramatiska händelsen i stillsamma Furusund sedan ryssarnas härjningar år 1719, då allt på ön brändes ned.

I sundet mellan Furusund och Yxlan passerar både stora kryssningsfartyg och små kajaker.
I sundet mellan Furusund och Yxlan passerar både stora kryssningsfartyg och små kajaker.
Furusund

Furusund ligger i Stockholms norra skärgård. Bilvägen dit stod klar år 1953, en fin färd över ett pärlband av öar. Man kan även åka buss från Norrtälje eller skärgårdsbåt från Stockholm till Furusund.

Furusunds värdshus har öppet som vanligt under pandemin med boende, bar och restaurang. Även Skärgårdskiosken har mat. Enklare förtäring samt glass och fika finns både i gästhamnen intill värdshuset och vid mataffären som ligger nära färjeläget i Köpmanholm på Yxlan, dit man kan åka gratis med vägfärjan.

+Läs mer om Furusund och vad som gäller på olika attraktioner under pandemin:

furusundvardshus.se

furusund.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!