Ministörning tros ligga bakom elstrul på Tele2

Under lördagseftermiddagen fick en fotbollsmatch avbrytas på Tele2 arena och tunnelbanetrafiken vid Slussen stoppades. Pauserna förklarades med strömavbrott, men det var bara en mycket kort störning i nätet – som fick stora effekter.

Matchen mellan Hammarby och Sirius på Tele2 arena pausades på grund av strömavbrott. Men det var inget strömavbrott i området. Arkivbild.

Matchen mellan Hammarby och Sirius på Tele2 arena pausades på grund av strömavbrott. Men det var inget strömavbrott i området. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Olyckor, katastrofer2020-07-11 20:10

Den allsvenska matchen mellan Hammarby och Sirius stoppades en stund när elen försvann, och tunnelbanetrafiken vid Slussen i Stockholm var inte i drift mellan klockan 17 och 19 – med strömavbrott som angiven orsak.

Men något regelrätt strömavbrott har inte orsakat felen, berättar Thomas Kult, kommunikatör på elnätsföretaget Ellevio.

– Vi har inte haft några avbrott under eftermiddagen. Däremot var det en typ av mindre störning, en sättning, som även registrerades i vårt nät.

Störningen var över på så kort tid att det inte blev något avbrott i elleveransen, förklarar han.

– Känslig utrustning kan reagera när det blir en sådan störning, som ett skydd. Att det blir som det blev på Tele2 eller för SL kan vi tyvärr inte förklara på något annat sätt än så, säger Kult.

Exakt vad som hände är oklart, säger presstalespersonen vid SL, Aleksander Krajisnik.

– Jag vet inte hur det gått till i det här fallet, men generellt sett så vill vi att det ska fungera som det gjort nu. Det kan ha varit en säkring som gått och då bryts strömmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!