Så många butikslokaler blir tomma runt torget

Flera butikslokaler blir tomma eller är redan tomma i centrala Vimmerby. Flera av dessa ligger vid torget. Men fastighetsägaren är hoppfull om att hitta nya hyresgäster.

Lokalen där Café Deluxe tidigare låg stod tom och snart bli Huskvarna-butikens lokal ledig.

Lokalen där Café Deluxe tidigare låg stod tom och snart bli Huskvarna-butikens lokal ledig.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-09-20 10:00

Fogelvik Fastigheter AB är ägaren av fastigheten vid torget där Vimmerby Bokhandel ligger i dagsläget. Med beskedet om att bokhandeln nu lägger ner så konstaterar Fogelviks tekniska chef Niklas Andersson att man har sex lediga lokaler i centrala Vimmerby, fem av dessa i samma fastighet.

– Nu är det första gången vi har så här mycket, men vi hoppas kunna täppa igen lite hål här i vinter, säger han.

Den gamla apotekslokalen på Sevedegatan har stått tom i snart två år, men enligt Niklas Andersson har man en intressent på gång. Ytterligare intressenter ska finnas på tre till fyra av de tomma lokalerna.

– Det är viktigt vad det blir för verksamheter där mot torget, så vi inte bara kastar in någon hur som helst. Det är inte bra för Vimmerbys centrum heller om det blir fel. 

Är det svårt att hitta hyresgäster till affärslokaler?

– Många vill öppna mataffärer eller restaurangverksamhet. Vi är inte så intresserade av att ha restaurangverksamheter som redan finns i Vimmerby, överetablerat nästan. Tillsammans med hyresgäster är det svårt att ha en sådan verksamhet med matos. Sådan verksamhet vill vi helst inte ta till oss i dagsläget.

– Det är klart att vi vill fylla upp det men det har ju varit svårare på senare år, så fort det varit någon tom så har det varit trögare att få ut den, så är det, säger Niklas Andersson. 

Om företaget inte lyckas hitta lämpliga hyresgäster har de alternativa lösningar.

– På Drottninggatan har vi kanske en lösning på det om ingen nappar, då skulle vi eventuellt kunna bygga lägenheter på markplan. Men vi är inte där än, så det kanske blir som tidigast i vår, om det blir så.

Men Niklas Andersson tror att det ska lösa sig med lokalerna framöver.

– Det behövs i Vimmerby, och jag tror att det löser sig till nästa sommar.

Thomas Svärd, utvecklingschef på Vimmerby kommun, tycker det är tråkigt att Vimmerby bokhandel lägger ner och att ytterligare en lokal blir tom. På frågan om vad man gör från kommunens sida svarar han:

– Vi försöker via Vimmerbytillsammans att skapa förutsättningar och attrahera företag och butiker som har möjlighet att komma och lägga sin butik i Vimmerby stad. Det är alltid det här att försöka skapa ett positivt korstryck, att vi kan trycka från flera håll, säger han.

I den gamla apoteks-lokalen hoppas Niklas Andersson att det snart ska bli klart med en ny hyregäst. Lokalen har stått tom i snart två år.
I den gamla apoteks-lokalen hoppas Niklas Andersson att det snart ska bli klart med en ny hyregäst. Lokalen har stått tom i snart två år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!