"Vi har absolut planer på att expandera"

Att Bergs sålde sina svenska sågverk innebar ett stort skifte för företaget. Nu vill verksamheten skapa "det nya Bergs".

I början på året flyttade man in i det nya huvudkontoret bredvid rådhuset i Vimmerby.

I början på året flyttade man in i det nya huvudkontoret bredvid rådhuset i Vimmerby.

Foto: Jenn Hultberg

Vimmerby2020-09-16 06:00

Den 1 september gick ägarbytet igenom på de fyra sågverk som Bergs sålt till Vida. 

– Det är ju så att Bergs förknippas väldigt mycket med de svenska sågverken. Men det är ju så att det som är kvar är mer än det som vi har sålt. Vi har sågverk i Baltikum, både i Estland och Lettland, som sågar lika mycket som de sågverken som vi har sålt nu, säger Peter Nilsson, koncernchef på Bergs.

I Baltikum har man, förutom sågverk, träförädling genom tillverkning av trägårdsmöbler, fönster, dörrar, träfasader och hus, samt en pelletsfabrik. I England äger företaget en hamn där man har distributions- och logistikverksamhet. I Sverige finns en pelletsfabrik i Fågelfors, ett hyvleri i Broakulla, samt ägnar man sig åt träskydd genom olika former av impregnering. 

– Så även efter att vi har sålt sågverken i Sverige så omsätter vi 2,2 miljarder och har 850 anställda kvar i Bergs, säger Nilsson. 

Vad är de absolut största förändringarna för företaget efter den här affären?

– Den största förändringen är att vi har en väldigt stark balansräkning, företaget går bra och vi har en väldigt stark ställning. Vi har fått in väldigt mycket pengar efter det här. Vi har otroligt stora möjligheter att gå vidare och göra andra saker inom träförädling. Det vi skapar nu är det som vi kallar för det nya Bergs. Det här är ett riktigt stort skifte, det blir ett helt annat bolag än vad det var för två, tre år sedan, säger Nilsson.

I det nya Bergs är sågverksdelen betydligt mer nedtonad och man fokuserar istället på produktutveckling. Ett nystartat exempel är dotterbolaget Woodworks by Bergs där man satsar på projekt- och konsumentförsäljning av hus, dörrar, fönster och fasader mot svenska marknaden. 

– Vi håller på att bygga upp ett nät med försäljningsorganisation. Även det bolaget utgår från Vimmerby men vi har säljare både i Göteborg, Borås, Stockholm och i fjällen. Det är jättespännande, säger Nilsson. 

I början av året flyttade Bergs in på sitt nya huvudkontor i Vimmerby och där planerar man att stanna. 

– Vi tycker det funkar jättebra. Sen är det ju inte väldigt lätt att resa från Vimmerby om man flyger mycket, men å andra sidan så flyger vi inte så mycket just nu med tanke på corona. Men vi tycker det funkar väldigt bra och vi känner oss väl omhändertagna, säger Nilsson. 

Förutom resandet har corona inte haft särskilt stor påverkan på företaget.

– Det är klart att man var väldigt orolig i början. Men vi har haft en väldigt stark marknad. Det är ju det att man sköter om sina hus, istället för att resa så investerar man i bostäder, både med altaner, man byter fasader, man bygger till och man bygger småhus och byter fönster och så vidare, så vi har haft en väldigt bra marknad. Om vi tittar från april och framåt så kan man nästan säga att det är rekord på många produkter.

Vad ligger i framtiden för Bergs?

– Just nu så gör vi ett väldigt stort och noggrant strategiarbete där vi utvärderar olika möjligheter framåt. Det gäller nu att se var vi ska kunna förvärva och göra större investeringar, det är väl ingen jättebrådska med det, utan vi utvärderar det under hösten.

Peter Nilsson är övertygad om att någon form av utökning kommer att ske i Sverige. 

– Det kommer det att bli, det är jag övertygad om, men inte inom sågverk utan andra delar. Men vi har absolut planer på att expandera i Sverige också. 

"Vi vet att många förknippar oss med och tror att Bergs var de här svenska sågverken och så är det inte. Vi har en större verksamhet än vad många kanske här har sett." säger Peter Nilsson.
"Vi vet att många förknippar oss med och tror att Bergs var de här svenska sågverken och så är det inte. Vi har en större verksamhet än vad många kanske här har sett." säger Peter Nilsson.
Bergs

I mitten av juni kom nyheten att Bergs sålde sina svenska sågverk. Två av dessa fanns i Vimmerby och Mörlunda.

Ny ägare blev Vida AB, som tog över som ägare den 1 september. 

Köpeskillingen landade på 390 miljoner kronor. 

Bergs äger fortsatt sågverk i Baltikum.

Företaget omsätter 2,2 miljarder kronor och har i dagsläget 850 anställda. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!