Rödbetor måste inte vara röda

Testa att odla egna rödbetor i sommar. Du kommer att få härliga grönsaker i rött, vitt, gult och polkagrisrandigt.

Den polkagrisrandiga betan chioggia går att skörda tidigare än de flesta andra betor.

Den polkagrisrandiga betan chioggia går att skörda tidigare än de flesta andra betor.

Foto:

Lindas täppa2019-03-16 15:00

Det finns många anledningar att äta rödbetor. Det sägs att de kan stärka immunförsvaret, hjälpa till att sänka blodtrycket och öka kroppens förmåga att ta upp syre.

Själv äter jag rödbetor för att de är goda. Favoriten var tidigare sorten forono. Den är avlång (och därmed lättskalad) och så god! Fast på senare år har jag fått ett par nya favoriter: vitbetan och gulbetan. Jösses, vilka goda knölar jag har grävt upp ur jorden. Gulbetan är nog allra godast och vackrast på tallriken. I alla fall när det gäller tillagade betor. Läckrast av dem alla är den polkagrisrandiga betan chioggia. Tänk att en rotsak som på utsidan är så oansenlig kan dölja ett så vackert inre!

För den som vill testa att odla rödbetor hemma i grönsakslandet finns det några saker som är bra att tänka på. Rödbetor vill ha luftig jord så att de kan svälla ordentligt när de växer. Dessutom vill de ha det varmare än många andra grönsaker och ska därför inte sås för tidigt på våren. Jag väntar gärna en bit in i maj innan jag sår mina. Skulle jag börja tidigare finns det risk att plantan går i blom och då bildas det ingen rot. En tredje sak med rödbetor är deras något annorlunda fröer. Det som ser ut som ett frö innehåller ofta flera frön. Rödbetor behöver därför gallras när det som ska bli blast tittar upp ur jorden.

Ett fel som jag ofta gör är att glömma bort mina betor. När jag väl kommer ihåg att jag borde skörda dem har de växt sig stora. De går att äta då också, men blir inte alls lika mjälla som när de var mindre. Nej, skörda dem när de är stora som golfbollar. Då är det som godast.

När rödbetorna väl är skördade finns det massor att göra med dem. Det är jättegott att koka små rödbetor och servera med en klick smör. En långpanna med klyftor av potatis, lök, morötter och rödbetor som bakas i ugnen är fantastiskt gott – i synnerhet om man när det är tio minuter kvar strör över tärningar med fetaost. Den som gillar att odla blad till salladsskålen ska testa rödbetssorten bull’s blood. Blasten ska skördas när den fortfarande är späd och blir en härlig färgklick på matbordet.

Bull’s blood odlas ofta för den vackra blasten. Den ska skördas när den fortfarande är riktigt späd. Stora blad, som de på bilden, är kärva och inte särskilt goda.
Bull’s blood odlas ofta för den vackra blasten. Den ska skördas när den fortfarande är riktigt späd. Stora blad, som de på bilden, är kärva och inte särskilt goda.

Lindas täppa

Linda H Axelsson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!