LÄga löner minskar inte arbetslösheten

HandelsanstÀlldas förbund vill se Stefan Löfven som statsminister, men betonar vikten av blocköverskridande samarbeten.

HandelsanstÀlldas förbund vill se Stefan Löfven som statsminister, men betonar vikten av blocköverskridande samarbeten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Arbetsmarknad2018-10-04 04:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I valrörelsen öppnade flera borgerliga partier med stöd av Sverigedemokraterna för politisk styrning av lönerna. Ett tydligt brott mot hur vi har det pÄ svensk arbetsmarknad dÀr fack och arbetsgivare förhandlar om löner och villkor. OcksÄ ett brott mot vad parterna pÄ arbetsmarknaden vill se.

I diskussionen om vem och vilka som ska sitta i regeringen Àr denna frÄga viktig.

LÀgre löner beslutade pÄ politisk vÀg pÄstÄs göra att vissa personer fÄr lÀttare att ta sig in pÄ arbetsmarknaden. Deras lÄga löner sÀgs inte heller pÄverka andras löner. Men sÄ fungerar inte svensk arbetsmarknad.

Det Àr i flera studier bevisat att lÄglönejobb inte Àr en hÄllbar modell för att minska arbetslösheten. LÀnder med lÄga lÀgstalöner har inte högre sysselsÀttning Àn lÀnder med höga lÀgstalöner, som Sverige. Konsekvensen av lÄglönejobb blir istÀllet att stora grupper fastnar i dessa jobb med dÄliga villkor. Dessutom för­-hindras utvecklingen av svensk ekonomi nÀr nya lÄglönejobb introduceras.

Med ett tjusigt ord kallas det strukturomvandling nÀr ineffektiva jobb försvinner. Det blir helt enkelt inte lönsamt för företag att betala för jobb av enkel sort. Exempel pÄ yrken ur handelsbranschen som försvunnit Àr prismÀrkare och varupackare. Jobb som inte behövs, men som sÀkert hade funnits kvar utan pressen uppÄt pÄ lönerna. I Sverige har fackliga organisationer alltid stött strukturomvandlingen, eftersom den leder till bÀttre villkor bÄde för arbetare och företag och dÀrmed samhÀllsekonomin i stort.

Är det Ă€ndĂ„ inte en bra idĂ© att sĂ€nka lönerna för vissa grupper sĂ„ att de fĂ„r en fot in? För det första Ă€r redan ingĂ„ngslönerna avsevĂ€rt lĂ€gre Ă€n lönerna för de med erfarenhet av ett yrke. SjĂ€lvklart ska kompetens löna sig!

För det andra Àr det naivt att tro att lÄglönejobb, som dessutom kan fÄ en extra subvention via nystartsjobben, inte konkurrerar med de vanliga jobben. Om en arbetsgivare fÄr vÀlja mellan att anstÀlla en person med kollektivavtalsmÀssig lön inklusive försÀkringar, semesterersÀttning och annat skydd som kollektivavtalet ger, eller en statligt subventionerad, lönedumpad person. Vad vÀljer den? Naturligtvis den billigare.

Effekten av det blir ett tryck nerÄt pÄ lönerna för i det första skedet mindre kvalificerade arbetaryrken. I förlÀngningen en lönepress nedÄt Àven för andra yrken. En mycket farlig utveckling för Sverige dÀr vi i modern tid aldrig haft arbetande fattiga.

Framtiden för svensk arbetsmarknad Àr inte att sÀnka lönerna. Den regering som nedmonterar anstÀllningstrygghet och utmanar den svenska lönebildningsmodellen fÄr aldrig vÄrt stöd. Vi vill se en regering med Stefan Löfven som statsminister men i nulÀget krÀvs det blocköverskridande överenskommelser. Vi Àr tydliga, vissa frÄgor Àr för viktiga för att förhandla bort.

Vi litar pÄ att en blocköverskridande diskussion om arbetsmarknad istÀllet fokuserar pÄ utbildning och kompetensutveckling och direkt stöd till behövande grupper. BÀttre utbildad arbetskraft stÀrker Sveriges konkurrenskraft.