Att spräcka koalitionen var inget lätt beslut

Vårt övergripande mål är att få den kommunala ekonomin i balans – inte bara för nästa år eller över nästa val, utan långsiktigt skapa förutsättningar för en sund ekonomi.

Den viktigaste frågan för Kinda, liksom för alla kommuner är en budget i balans menar artikelförfattarna.

Den viktigaste frågan för Kinda, liksom för alla kommuner är en budget i balans menar artikelförfattarna.

Foto: Carl Holmqvist

Debatt2021-01-26 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på ”Politiskt kaos – Kinda liknar ett vuxendagis” (16/1).

Det finns många klyschor att använda som slagträ i politiken, kaos, maktspel och vuxendagis är några. En annan flitigt använd är den vuxne i rummet. Om polemiken ska börja på den nivån så är den sistnämnda ett bättre sätt att beskriva det som hänt i Kinda. 

Om vi istället håller oss till sakfrågorna så har utgångspunkten för Centern och Liberalerna varit att se till den viktigaste frågan för alla kommuner – en budget i balans. Det var där samarbetet i koalitionen började krackelera.

Det är ett svårt läge för alla kommuner att få ekonomin att gå ihop och skattehöjning är ett sätt att hantera detta. Här visade det sig gå en rejäl skiljelinje i synen på hur budgeten för Kinda skulle utformas. S valde att offentliggöra sin syn på en skattehöjning innan vi hade förhandlat färdigt inom koalitionen. Detta var naturligtvis något som ökade sprickan i det fortsatta budgetarbetet. 

När det i praktiken visade sig att det sannolikt fanns en majoritet i fullmäktige för den budget som C och L ville lägga så vände S helt och anslöt sig till denna. Visserligen med en underförstådd mening att ”man inte trodde på den” utan väntade på att enbart C och L skulle ta tag i detta arbete. 

Det var här förtroendet för ett fortsatt arbete i koalitionen började naggas i kanten för att slutligen helt upphöra. Att spräcka koalitionen var inget lätt beslut att ta, men för att undvika ett haltande politiskt styre under två år som absolut inte gagnar Kinda, så valde vi att sondera ett samarbete med det parti som helhjärtat stött vårt budgetförslag. 

Vår övertygelse är att det vi valt att kalla Samverkan för Kinda har förutsättningar att arbeta med de frågor som är högst prioriterade för kommunens innevånare.

Vårt övergripande mål är att få den kommunala ekonomin i balans – inte bara för nästa år eller över nästa val, utan långsiktigt skapa förutsättningar för en sund ekonomi. Detta utesluter inte behov av fler skattehöjningar på sikt men först ska vi aktivt verka för att kravställa, stödja och där det är möjligt att effektivisera både det politiska arbetet och arbetet i kommunens förvaltningar. Med ökad samverkan och en helhetssyn på kommunens verksamhet finns det potential att göra en bra verksamhet ännu bättre.