Att smittan nått in på äldreboenden till våra allra sköraste är ett misslyckande. Vi kan förändra detta och se till att aldrig mera behöva tvivla på att allt som kan göras har gjorts.
Idag sker mycket kvalificerad omvårdnad i hemmen hos de äldre. Det ställer krav på kompetens. Hittills har äldreomsorgen många gånger präglats av deltidsanställningar, timvikariat och en alltför låg grundbemanning. Låga löner och en slitsam arbetsmiljö har inte lockat unga att utbilda sig inom vård och omsorg.
Nu ska vi förändra det. I veckan som gått presenterades en stor reform – ett äldreomsorgslyft. Det är den socialdemokratiskt ledda regeringen, Sveriges kommuner och regioner samt fackförbundet Kommunal som enats om vad som behöver göras. En bred enighet med andra ord. Det tycker vi är bra. Äldreomsorgslyftet handlar både om att höja de anställdas kompetens och att se till att det blir fler anställda. Den som vill och behöver utbildning ska kunna göra det. Lön ska man få på heltid och jobb ska varvas med utbildning. Staten garanterar att täcka de kostnader som uppstår när den som utbildar sig är borta från jobbet på grund av studierna. Detta är en möjlighet för många att kunna få en trygg anställning och utbildning.
Vi hoppas också att de som nu varslas och funderar på att byta jobb snabbt kan anställas och utbildas i kommunerna. Inom ramen för äldreomsorgslyftet kan man får en anställning idag, introduktion i sin kommun och sedan påbörja sina studier till hösten. Det är winwin för alla, både för den arbetssökande och för äldreomsorgen att detta är här och nu, inte om några år.
Resultatet av äldreomsorgslyftet blir fler anställda med högre kompetens inom äldreomsorgen och en trygg ålderdom för dem som byggt upp landet.