Alkohol ökar risken för smittspridning

Skribenten tycker att restriktionerna ska innefatta att barer och pubar stänger tidigare för att minska risken för smittspridning.

Skribenten tycker att restriktionerna ska innefatta att barer och pubar stänger tidigare för att minska risken för smittspridning.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Debatt2020-11-09 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tvätta händerna. Håll avstånden. Undvik folksamlingar. Stanna hemma från jobbet om du är sjuk. Som ett mantra lyder råden från experter och myndigheter för att hejda den nu ökande smittspridningen av covid-19.

Men märkligt nog hörs väldigt lite om alkoholens roll när det gäller smittspridning. Bara några glas vin eller öl på restaurang eller pub gör ju att omdömet försämras och man glömmer bort att vara försiktig och hålla avstånd. 

Sent omsider verkar regeringen, statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren, insett att alkohol ökar risken för smittspridning. Därför var statsministerns uttalande om att det nu får vara nog med festandet på nattklubbar mycket välkommet. Sverige har ju och har haft en restriktiv hållning till alkohol och lyckades i förhandlingarna om ett svenskt medlemskap i EU få behålla det svenska alkoholmonopolet i form av Systembolaget vilket har inneburit färre alkoholskador här än i många andra länder. Därför är det förvånande att läsa att i många andra länder stänger barer och pubar helt eller tidigare på kvällen i ett sätt att minska smittspridningen. I Sverige har man dock inte hört talas om några sådana restriktioner.