Andra lovar bättre arbetsmiljö – vi agerar!

"Att sänka sjuktalen och investera i arbetsmiljö och personaltäthet är att ta ansvar för personal och anhöriga. Det blir en besparing och en tillgång för arbetsgivaren och servicemottagaren, och en markering att alla anställda är betydelsefulla behövs i Vimmerby kommun", skriver Peter Fjällgård och Jens Stenman, (V).

"Statistiken är tydlig, Alliansen i Vimmerby har drivit en misslyckad personalpolitik, som varit skadlig för de anställda. 2018 var sjukfrånvaron 6,9 procent, 2019 var den 7,2 procent och 2020 9,0 procent", skriver V-debattörerna.

"Statistiken är tydlig, Alliansen i Vimmerby har drivit en misslyckad personalpolitik, som varit skadlig för de anställda. 2018 var sjukfrånvaron 6,9 procent, 2019 var den 7,2 procent och 2020 9,0 procent", skriver V-debattörerna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2022-08-30 21:17
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Statistiken är tydlig, Alliansen i Vimmerby har drivit en misslyckad personalpolitik, som varit skadlig för de anställda. 2018 var sjukfrånvaron 6,9 procent, 2019 var den 7,2 procent och 2020 9,0 procent. Även efter pandemin ligger de höga sjuktalen kvar, och vi har upp över 15 procent sjukfrånvaro på vissa arbetsområden.

Det finns dokumenterat signaler om psykisk ohälsa redan 2018-2019. Arbetsplatserna har fått flera arbetsnätter. Man har infört längre kvällar fram till 22.00, och infört varannan helg-jobb. Men sjuktalen blev inte alls bättre av att personalen tvingas jobba flera nätter, längre kvällar och flera helger. 

Vänsterpartiet kommer att prioritera arbetsmiljöarbetet och sjuktalen först. Vi kommer att starta på golvet på arbetsplatserna, med att införa fria arbetsskor som första steg. Det finns forskning på vikten av bra skors effekter på ben, höfter rygg och nacke. Och med möten i dialog med arbetsplatsens medarbetare. Vi vill ha samtal direkt med er på golvet. En filterfri dialog, där vi tror att många av lösningarna finns genom era upplevelser och erfarenheter. Vi vill bygga lösningarna i samförstånd nedifrån och uppåt. Där delaktighet och möjligheten att testa tankar i praktik ska finnas. Och där sedan ledarskap kopplas på med sin kunskap och kompetens.

Vänsterpartiet kommer att begära en utvärdering av minutsystemets effekter. Utifrån arbetsmiljö, såsom stress och möjlighet till påverkan för arbetstagaren, och kontinuitet för personal och servicemottagaren.

Vänsterpartiet vill starta upp ett arbetssätt där det finns en möjlighet och en plats för alla. Alla behövs och ska kunna bidra i sitt yrke efter ork och förmåga, efter långa sjukskrivningar och sjukdom Bryta sjukfrånvarons sociala isolering med att skapa möjligheten att komma tillbaka från två timmar om dagen för att hålla kontakten och tillföra kunnande och erfarenhet. Extra händer behövs vid morgonarbete, vid lunch och på kvällen. Orkar man bara tio timmar i veckan ska man kunna göra det i Vimmerby och göra det med sin erfarenhet och yrkeskunnande.

Att sänka sjuktalen och investera i arbetsmiljö och personaltäthet är att ta ansvar för personal och anhöriga. Det blir en besparing och en tillgång för arbetsgivaren och servicemottagaren, och en markering att alla anställda är betydelsefulla behövs i Vimmerby kommun.


Peter Fjällgård
Jens Stenman
Vänsterpartiet Vimmerby