Är det vad du kallar ansvar, Gustafsson?

Svar på debattartikeln "Vågar Vänsterpartiet ta ansvar?" den 16 juli.

Vänsterpartiets Lars Johansson menar att hans parti vist tar ansvar för ekonomin i kommunen, till motsats från vad Ola Gustafsson (KD), påtalade i en tidigare debattartikel.

Vänsterpartiets Lars Johansson menar att hans parti vist tar ansvar för ekonomin i kommunen, till motsats från vad Ola Gustafsson (KD), påtalade i en tidigare debattartikel.

Foto: Montage

Debatt2022-07-22 06:33
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ola Gustafsson (KD) lyfter upp till debatt om kommunens budget och långsiktiga ekonomi, och det tackar jag för. För de Vimmerbybor som är intresserade är det inte lätt att få bra information om skillnaderna i hur partierna tänker om kommunens ekonomi.

Vi i Vänsterpartiet har länge velat vara en motpol till den otydlighet och låt-gå mentalitet som genomsyrat den politiska styrningen av kommunen under lång tid. Det är vi som har påtalat de brister som år efter år funnits i budget, och vi som varje år lagt fram ett alternativ. 

De styrande partierna ger inte tillräckligt med pengar till skola, vård och omsorg, men säger heller inte något om vad som ska sparas bort. Resultatet blir otydliga ekonomiska förutsättningar, och därför osäkerhet som genomsyrar hela verksamheten. Det ekonomiska kvittot har vi varje år fått i underskott för social- och barn och utbildningsnämnden, ett tydligt tecken på att styrningen inte är bra.

Gustafsson anklagar nu Vänsterpartiet för att inte ta ansvar för kommunens ekonomi. Själv har han suttit som en av tre ledande politiker i snart fyra år, och resultatet är länets högsta kommunalskatt – trots att lönerna till arbetarna är bland de lägsta – skyhöga sjuktal, och turbulens och kritik från många arbetsställen inom kommunen. Ändå fortsätter han och hans kollegor att lägga samma typ av budgetar med för lite pengar till den grundläggande verksamheten. För mig är detta raka motsatsen till att ta ansvar. 

För Vänsterpartiet är det självklart att vi måste utgå från människorna som ska göra jobbet. Vi måste göra det lockande och hållbart att jobba på alla arbetsplatser i kommunen. Grunden är att ge de ekonomiska resurserna som behövs, annars blir det omöjligt att ändra på den negativa situation som är nu. 

Det är sant att vi i våra budgetar alltid haft lägre överskott än majoriteten. För Ola Gustafsson är det samma sak som att Vänsterpartiet inte tar ansvar. Att han själv inte tar ansvar för arbetssituationen för kommunens alla anställda är tydligen inte lika viktigt. 

På sikt gör lägre överskott att det blir svårare för kommunen att göra dyra investeringar. Ska kommunen få ordning på ekonomin kan vi inte fortsätta att låna och bygga nytt, även om det är fantastiskt med nya lokaler. 

Nej, Vänsterpartiet är inte emot äldreboende och förskola i Nybble, eller att man äntligen börjar åtgärda vägarna ordentligt. Däremot har vi sagt nej till att bygga en ny högstadieskola. Hur bra och fint det än skulle vara är vi helt enkelt tvingade att hitta billigare lösningar. Trots att den borgerliga majoriteten inte kan förklara hur det ska betalas, fortsätter planerna för fullt. Det är inte att ta ansvar för styrningen av en kommun. 

Slutligen skriver Gustafsson att vi i Vänstern inte har några förslag på så kallade ”effektiviseringar”, det vill säga neddragningar på ren svenska. Av någon anledning skummade han kanske snabbt förbi det stycket i vår budget, men där står tydligt att vi bland annat vill ”effektivisera” de politiska arvodena, och sänka dem. Vi vill förändra kommunen och då måste vi också gå före och visa att vi menar allvar. 

Det är val i september och vi ska vara så otroligt glada för att vi har demokrati och kan välja i fria val. Den som tycker att det är ordning och reda och fullt ansvar från de nu ledande politikerna rekommenderar jag att rösta på dem igen. För er andra finns det tack och lov alternativ.