Är nya vägen ett lågprisalternativ?

Under alla år som jag har jobbat i Oskarshamn och kört den gamla vägen förbi Mörlunda har den varit kurvig, dåligt underhållen, med asfaltskador, skogen tätt inpå och en väg som har varit dålig på vintern.

Skribenten hade stora förväntningar på den nya vägen förbi Mörlunda, men tyvärr infriades de inte.

Skribenten hade stora förväntningar på den nya vägen förbi Mörlunda, men tyvärr infriades de inte.

Foto: OLOF CARLSON

Debatt2020-12-02 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Då var det en fröjd att få den nya vägen förbi Mörlunda för oss pendlare. Två-plus-ett-väg med vägräcke, men man kan undra om dom hade tänkt och planerat vägen färdigt innan dom började att anlägga den. Var det ett lågprisalternativ?

Det blev tjälskador såpass stora att det blev gupp i vägen eller så var underarbetet för dåligt så att vägen sjönk efter ett tag.  

Under årens lopp så har alltid djur uppehållit sig både på och vid sidan om vägen. Det har hängt älgar över vägräcken och både vildsvin och rådjur har synts till. Vägräckena räcker inte till att hålla djuren borta utan tvärtom har dom tagit sig in på vägbanan så dom haft svårt att ta sig därifrån. 

Markägarna borde ha kunnat upplysa vägbyggarna om att det gick ett djurstråk rakt igenom. Längs denna väg skulle det vara väldigt mycket lönt att ha viltstängsel, men det påtalades väl att det var för dyrt. Hur kan det bli för dyrt att undkomma fler viltolyckor? Det skulle kanske till och med vara angeläget för försäkringsbolagen att finansiera detta, så kanske dom skulle slippa mycket arbete med viltolyckor som skulle bli färre.

Avtagsvägen till Mörlunda från Målilla och infarten till Bergs Timber skulle behöva ha riktiga avfarter som det är från moderna vägar. Nu när någon ska in där så stoppar det upp all trafik. Avfarten till Mörlunda blev ju lite olycksdrabbad och då löser dom det med att ta bort den lilla fil som fanns där. Vad ska man bygga nya vägar för när man inte har råd att fullfölja hela arbetet? Och nu håller dom på att planera om vägen mellan Målilla och Hultsfred.

Ska det bli ett lågprisalternativ det också?