Är stödet till Gullringens simhall en bra investering?

Hur många Vimmerbybor använder Gullringens simhall? Och är verkligen fortsatt stöd till simhallen i Gullringen bäst sätt att spendera kommunpengar på, ifrågasätter skribenten till debattinlägget.

"Hur pass väl har alternativen undersökts innan man år efter år beslutar att utföra konstgjord andning på Gullringens simhall, som trots allt är framme vid slutet av sin tekniska livslängd?", undrar debattören.

"Hur pass väl har alternativen undersökts innan man år efter år beslutar att utföra konstgjord andning på Gullringens simhall, som trots allt är framme vid slutet av sin tekniska livslängd?", undrar debattören.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Debatt2021-03-24 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Vimmerby Tidning kan jag den 17 mars läsa att Vimmerby kommun utökar det årliga stödet till Gullringens simhall. Jag blir genast fundersam kring om detta verkligen är den bästa investeringen Vimmerby kommun kan göra för sina medborgare när det gäller tillgång till simhall.

Gullringen ligger i ena utkanten av kommunen och har begränsade busskommunikationer. Till exempel under helgerna, när det vanligtvis arrangeras simskola, finns det inga bussar alls utan den som vill ha sitt barn i simskola måste ha möjlighet att köra bil. Även om kommunen uppdrar åt föreningen att driva simskola marknadsförs inte den alls på kommunens hemsida. Det är istället upp till varje enskild familj att själv söka sig fram till informationen och sedan som sagt ha möjligheten att köra sitt barn med bil till Gullringen på helgen.

Har man inte möjlighet så fanns innan Covid-19 Pias baby- och småbarnssim, som höll till bassängen på Hälsocentralen. Avsevärt mer geografiskt tillgängligt för den stora majoriteten av kommuninvånarna. Hultsfreds kommun, som bjuder in alla barn till simskola under året de fyller sex år, har tidigare varit ett alternativ då simskola i Hagadal är mer tillgängligt (bussarna går varje dag i veckan). Men just nu råder det köstopp för barn från andra kommuner.

När man påtalar detta och lyfter att Vimmerby behöver en mer central simhall så kommer argumenten att det finns i Gullringen och i Hultsfred vilket de flesta tycker täcker kommunens behov. Ur tillgänglighetssynvinkel är jag dock mycket tveksam.

Nu när Gullringen fått höjt anslag, men ändå påtalar att de är beroende av ideella krafter för att få simhallen att gå runt, skulle jag verkligen vilja veta hur många Vimmerbybor som egentligen besöker simhallen i Gullringen. Hur många är det som drar nytta av kommunstödet som nu höjs rejält?

Simhallen nyttjas förstås också för simundervisning inom skolan men har någon räknat på kostnaden att istället genomföra den i Hultsfred? Skulle det vara ett mer ekonomiskt alternativ att åka till Hagadal för simundervisningen? Hur pass väl har alternativen undersökts innan man år efter år beslutar att utföra konstgjord andning på Gullringens simhall, som trots allt är framme vid slutet av sin tekniska livslängd.

Att Vimmerby kommun och en stor del av medborgarna aktivt är emot att bygga en egen centralt belägen simhall har jag förstått, men är det verkligen bäst spenderade kommunpengar att fortsätta ge stöd till simhallen i Gullringen?