Arbetsgivaren och övertidsberget

Sjukvården kräver många händer och fötter.

Skribenten trycker på arbetstidslagen, och att den efterlevs även i coronatider.

Skribenten trycker på arbetstidslagen, och att den efterlevs även i coronatider.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2020-04-24 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Personalen går på knäna. Arbetstidslagen anger gränser för arbetstid, övertid och dygnsvila. Taket för övertid är 200 tim per år. Ett sätt att hålla sig under takåsen är kompledighet, en slags kvittning.

Vart vänder sig den som vill ha kompensation för övertid? Arbetstidslagen är en skyddslag vid sidan av AML. Tillsynen ligger på Arbetsmiljöverket. Brott mot arbetstidslagen ska anmälas till verket.  

En anställd i ett Östgötaföretag arbetade över, 500 timmar under 10 månader. Vid ett personalmöte blev han utskälld. Fick lämna från sig nycklar och mobil. När han krävde ersättning, i ledig tid eller pengar, svarade företaget med krav på att han skulle säga upp sig. 

Han fick snabbt ett nytt jobb och lämnade in sin uppsägning och påminde om övertidsskulden. Företaget svarade inte. Via Kronofogden gick han till tingsrätten. Företaget tog in en fin advokatbyrå, som svarade till tingsrätten. Nu var det ombytta roller. Företaget hade avslutat anställningsavtalet med ett ”muntligt avsked”.  

Lagen säger att ett avsked ska meddelas skriftligt. För att säkra sin övertid anmälde arbetsmyran sina dryga 500 timmars övertid till Arbetsmiljöverket som brott mot arbetstidslagen. 

Tingsrätten avvisade kravet på ersättning för lön och övertid. Rätten godkände den nya uppsägningsformen ”muntligt avsked”. AD tog inte upp överklagandet. Högsta Domstolen fastställde domen i Linköpings tingsrätt. 

Vi har nu fått en prejudicerande dom som går emot kravet på att uppsägning och avsked ska vara skriftligt motiverat. Jag har informerat LAS-utredningen om att Linköpings tingsrätt löst deras uppdrag att granska LAS 22, turordning vid uppsägning. Utredningens slutrapport kommer i maj. 

Vad händer med brottsanmälan till Arbetsmiljöverket? Den har legat stilla på deras bord sedan augusti 2018 utan åtgärd. Med ett snabbt ingripande från verkets sida hade vi sluppit läsa ”muntligt avsked” i en dom. 

Domen har med HD:s avgörande vunnit laga kraft. Det betyder att det räcker med ett enkelt: "Hej då!" Eftersom det inte krävs några papper längre kan man inte överklaga. Där försvann möjligheten att tvista. Facken kan lägga ner sin verksamhet och AD kan stänga.  

En klen tröst är att man inte kan sätta dom framför lag. Bara riksdagen kan stifta och ändra lag. Frågan hur vårdpersonalen ska få dygnsvila och ersättning för övertid ska besvaras av arbetsgivaren, styrelsen i region och kommun.

Arne Grip
rättssociolog