Återutrota inte vargen i Sverige!

Svar på debattartiklar ”Med vargen förändras livet längs skogskanten” och ”Lätt att vara naturvän på distans från vargen” den 15 och 29 augusti.

Skribenten är kritisk till åtgärder som han på sikt tror kommer att utrota vargen i Sverige.

Skribenten är kritisk till åtgärder som han på sikt tror kommer att utrota vargen i Sverige.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Debatt2020-09-07 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi svenskar förfasar oss över hur pandan riskerar att bli utrotad i Kina, sibiriska tigern i Asien, tigern i Indien och bergsgorillan i Afrika. Men vargen, innefattad i Artskyddsförordningen och i svenska rödlistan 2020 klassad som starkt hotad (EN), vill KD utrota i Sverige.

Sveriges riksdag beslutade 1999 om miljömålet Ett rikt växt- och djurliv, det vill säga biologisk mångfald. Detta mål har inte uppnåtts och Naturvårdsverket skriver att "många arter och naturtyper riskerar att försvinna och ekosystem att utarmas" (Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019). Vargen är en av de arter som är starkt hotade.

Under 1800-talet släpptes jakten fri i Sverige. Kort efteråt var inte bara vargen nära utrotad, även lodjur, björn, älg och rådjur var decimerade till spillror av sina forna antal. Kring 1983 etablerades på nytt ett vargrevir i norra Värmland. 1985 tältade jag mitt i reviret för att få uppleva varg. Under närmare tre decennier bodde jag norr om Linköping. Området med det där nyligen etablerade vargreviret tillhörde varje vecka mina utflyktsmål, men tyvärr fanns inte vargen där då. Jag och många naturälskare vill uppleva varg, anser att vargen är en viktig ekologisk komponent även i Sveriges fauna och anser att det är vår moraliska plikt att lära oss leva tillsammans med varg liksom med de övriga stora rovdjuren.

Vargen är ett potent rovdjur men ingen människa har i historisk tid blivit dödad av vild varg i Sverige. Ett väsentligt farligare rovdjur är människan och årligen mördas cirka 110 personer i Sverige. Hästen är annars det djur som orsakar flest personskador och i genomsnitt dör fyra personer av skadorna (Forskning och framsteg). Av de stora vilda djuren är sannolikt älgen det farligaste. Minst tio allvarligare älgattacker sker årligen och dödsfall har förekommit även i Kalmar län. Vildsvin kan angripa människor och jag känner till att en jägare blev attackerad av en galt i Kalmar län med livshotande skada som följd. 

Gynnsam bevarandestatus är ett begrepp inom EU-lagstiftningen. Gynnsam bevarandestatus anger det lägsta antalet djur som ska finnas i landet för att arten inte ska dö ut. Naturvårdsverket skriver (NV-02945-15): ”Den genetiska förbindelsen genom invandring av vargar från de finsk-ryska delpopulationema är avgörande och måste fungera för att bedömningen minst 300 vargar ska gälla. Ifall reproduktion av nya immigranter ej sker med skandinaviska vargar varje varggeneration, nu eller i framtiden, så behöver den skandinaviska stammen bestå av minst 1 700 vargar för att klara de genetiska bevarandekriteriema och kunna anses ha gynnsam bevarandestatus.” 

KD hävdar i sin debattartikel den 15 augusti att endast 170 vargar ska få leva i Sverige. Med kunskap om innebörden av gynnsam bevarandestatus innebär detta att KD vill utrota vargen från den svenska faunan.

Rovdjursavvisande stängsel är en bra förebyggande åtgärd mot angrepp. Naturligtvis är ett bra stängsel bäst om det finns på plats innan varg, hund, räv eller lodjur tar sig in i en fårhage. Skyddsjakt finns idag som en sista möjlighet för att ta bort djurindivider som har lärt sig att det är lätt att döda tamdjur som hålls bakom undermåligt stängsel. 

Kristdemokraternas partiledare meddelade i augusti att hon tagit jägarexamen. Kan det ha utgått ett påbud från partiledningen att lokala representanter ska skriva vargkritiska artiklar för att locka väljare från vissa kategorier av människor?  Och påbudet gäller tydligen även Kalmar län, ett län utan vargrevir.