Den som med slit och arbete byggt vårt land ska ha en bra pension. Det är en del av den svenska modellen. Därför har regeringen tydligt prioriterat att satsa på pensionärerna. I genomsnitt har ekonomin för Sveriges pensionärer förbättrats med mer än 13 000 kronor per år.
Vi har höjt bostadstillägget, gjort det billigare att gå till tandläkaren och tagit bort avgifterna till öppenvården för de över 85 år.
Vi har sänkt skatten för 1,7 miljoner pensionärer och tagit bort pensionärsskatten för alla med inkomster upp till 17 000 per månad. Det är konkreta resultat av socialdemokratisk politik med satsningar på vanligt folk och ett samhälle som håller ihop.
Det är en bra början. Men det är ändå bara en början.
Om vi socialdemokrater får förtroendet att fortsätta leda landet ska vi ta de sista stegen för att den orättvisa och omoraliska pensionärsskatten ska avskaffas helt till 2020. Pension är uppskjuten lön och ska beskattas som sådan.
Vårt långsiktiga mål är att pensionen ska vara minst 70 procent av lönen. Vi vill höja garantipensionen och bostadstillägget för de pensionärer som har det allra tuffast ekonomiskt.
Vi vill att den som har slitit ett helt liv med låg lön, och har en inkomstpension på 9 000 – 17 000 kronor per månad, ska få höjd pension med upp till 600 kronor i månaden. Det gäller bland annat undersköterskor, förskollärare, lastbilsförare, grundskollärare, vårdbiträden, maskinoperatörer, lagerarbetare, städare och butiksanställda.
För oss är det självklart att pensionärer som varit med och byggt upp det här landet ska få ta del av styrkan i svensk ekonomi – när det går bra för Sverige ska det märkas för vanligt folk.
Mot detta står Alliansen, som införde pensionärsskatten i regeringsställning och som nu inte kan säga om de ställer upp på vårt förslag om höjd pension på upp till 600 kronor, eller inte. Alliansens ledamöter i pensionsgruppen har gått så långt att de kallar förslaget orättvist.
Valet den 9 september blir en folkomröstning om välfärden, där skattesänkningar för de rikaste står emot investeringar i sjukvård, skola – och pensioner. Ålderdom ska betyda frihet – inte fattigdom.