M levererar – regeringen lägger förslag om gårdsförsäljning

"Genom att tillåta gårdsförsäljning kan Sverige som turistland utvecklas och stärkas", skriver Marie Nicholson och Johan Hultberg.

"Genom att tillåta gårdsförsäljning kan Sverige som turistland utvecklas och stärkas", skriver Marie Nicholson och Johan Hultberg.

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Debatt2024-06-07 08:13
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den moderatledda regeringen lägger nu fram ett skarpt förslag om att tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker i Sverige. Det är en viktig reform för oss moderater som länge och envist drivit på för att införa gårdsförsäljning. Men framförallt är det en viktig reform för svensk besöksnäring och Sveriges dryckesentreprenörer som ges bättre förutsättningar. Konkret betyder gårdsförsäljning landsbygdsutveckling, fler jobb och ökad tillväxt. 

Det förslag som regeringen nu lägger fram för granskning av såväl lagrådet som EU-kommissionen innebär att gårdsförsäljning ska få bedrivas av den som tillverkar alkoholdrycker på ett småskaligt, oberoende och hantverksmässigt sett. 

Genom att tillåta gårdsförsäljning kan Sverige som turistland utvecklas och stärkas. När det äntligen blir möjligt att köpa med sig några flaskor efter ett förhoppningsvis intressant och givande besök hos en tillverkade kan besöksupplevelsen bli komplett. Samtidigt har ett viktigt ingångsvärde för regeringen och riksdagen varit att Systembolagets detaljhandelsmonopol ska värnas. Därför bygger regeringens förslag om gårdsförsäljning just på att försäljningen är en del av en besöksupplevelse. Gårdsförsäljning ska bara får ske på ett försäljningsställe i direkt anslutning till odling eller tillverkning och bara i samband med ett betalt besök. På så sätt kan gårdsförsäljning införas utan att strida mot EU-rätten. 

Med den modell för gårdsförsäljning som regeringen nu föreslår kommer det alltså vara en tydlig skillnad mellan den försäljning som sker på Systembolaget och den försäljning som sker direkt hos de olika producenterna. Regeringen gör bedömningen att en stor andel av Sveriges mer småskaliga tillverkare kommer att kunna söka tillstånd för att få bedriva gårdsförsäljning. 

Att öppna för gårdsförsäljning skapar nya möjligheter för en levande landsbygd i Sverige. Det ger de cirka 600 entreprenörer i Sverige som för närvarande tillverkar alkoholdrycker goda möjligheter att utveckla sina verksamheter. Varje vuxen person kommer få köpa 0,7 liter sprit, 3 liter vin, 3 liter starköl och 3 liter av andra jästa drycker per gårdsbesök. 

Genom att säga nej till gårdsförsäljning visar samtidigt Socialdemokraterna att de inte bryr sig om landsbygden och företagande. Landsbygden och besöksnäringen förtjänar bättre än så. Svensk landsbygd, besöksnäring och våra många dryckesentreprenörer har mycket att erbjuda. Den moderatledda regeringen underlättar därför för alla landets småföretagare som tillverkar alkoholdrycker att visa det. Gårdsförsäljning är ett vallöfte från Moderaterna som vi nu med glädje levererar på. 

Med det här förslaget gör vi Sverige lite mer likt resten av Europa och skapar förutsättningar för en växande bransch att fortsätta utvecklas och skapa nya jobb i hela Sverige.