Att ta arbetsmiljöproblem på allvar

Det är inte lätt att vara opposition i Vimmerby.

Debatt2019-10-07 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En oppositions uppgift är att vara motvikt till majoriteten. Men just nu fyller majoriteten i Vimmerby både funktionen som majoritet och opposition när den är – ordentligt – i luven med sig själv.

Det är inte lätt att vara opposition heller när vi inte mycket får veta. Vi fick vara med på ETT informationsmöte. För flera veckor sedan. Därutöver har inte vi mer fakta än vad media presenterar.

Men vi vet annat.

Vi vet att en människa är sjukskriven till följd av upplevda arbetsmiljöproblem. Vi vet vad M säger att flera tjänstepersoner har sagt om det. Vi vet att S håller med. Men vi har inte hört det av tjänstepersonerna själva. Vi har därför bara hörsägen att gå på. Ingen bra grund.

Vi vet att vi tycker arbetsmiljöproblem är något som ska tas på allvar. Alltid. Överallt.

När vi påpekar att andra påtalat arbetsmiljöproblem. På lägre nivåer. I åratal. Men att de känner att de tystas ner, av chefer och av politiker i ledande ställning. Att de inte längre vågar berätta öppet. Då vill ingen lyssna. Då är Moderaterna tysta. Alla är tysta. När vi tar upp det i kommunstyrelsen är till och med Socialdemokraterna tysta. Tala om tystnadskultur …

Det är rätt många av dem som nu upplever egna arbetsmiljöproblem eller som uppmärksammar dessa arbetsmiljöproblem när de är på chefsnivå, som ”inte känt igen bilden” när andra har mått dåligt.

Vänsterpartiet står utanför skeendet. Vi vet inte vad tjänstemän berättar som vi inget får veta något om. Vi har för lite information för att kunna säga något bestämt för eller emot endera sidan i konflikten.

Men vi HOPPAS att det här blir en ögonöppnare för arbetsmiljöproblem på alla nivåer i kommunen. Sjukskrivningarna kostar kommunen – oss alla – 17 miljoner per år medan enskilda människor lider.

Till att börja med hoppas vi fler partier ids bry sig lika mycket om andra som mår dåligt, även om de inte tjänar 50 000 plus i månaden.