Öppna Gullvivan på Bobinen och ge äldre valfrihet

Ge Mariannelundsbor med särskilda behov en vardag med sina nära och kära, skriver centerpartisterna Jan Nilsson och Gun Samuelsson.

Eksjö kommun har särskilda boenden i Eksjö och Ingatorp. Debattörerna tycker att Gullvivan på Bobinen ska återöppnas för att erbjuda Mariannelundsbor att bo kvar på hemorten.

Eksjö kommun har särskilda boenden i Eksjö och Ingatorp. Debattörerna tycker att Gullvivan på Bobinen ska återöppnas för att erbjuda Mariannelundsbor att bo kvar på hemorten.

Foto: Victor Kennmark

Debatt2024-01-30 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Mariannelund saknas ett särskilt boende sedan det stängdes 2012. Behovet är ökande och antalet äldre i östra kommundelen blir fler. Om Eksjö kommun vill leva upp till att alla invånare på lika villkor ska kunna erbjudas ett varierat utbud av boendeformer i olika delar av kommunen behövs en satsning på Bobinen Mariannelund. Många vill av naturliga skäl inte lämna den ort man valt att leva i och som dessutom ofta är kopplad till de nära relationer man byggt upp genom livet.

Bobinen byggdes i mitten av 1980-talet för att möta behovet av äldreomsorg i Mariannelund. 

Ett exempel på hur det kan se ut är grannkommunen, Hultsfred. Här har kommunen särskilt boende och trygghetsboende på fem olika platser: Vena, Målilla, Mörlunda, Virserum förutom Hultsfred och tillgång till matsal. Hultsfred kommun har 14 000 invånare, Eksjö kommun har 17 000invånare. Eksjö kommun har särskilda boenden i Ingatorp och Eksjö. Antalet platser på särskilda boenden är överrepresenterade i Eksjö.

Genom att återöppna Gullvivan på Bobinen kan de som levt i en parrelation (och andra nära relationer) bo nära varandra och uppleva en ny vardag tillsammans. Idag tvingas många resa från Mariannelund till Ingatorp och Eksjö för att få träffas.

På Bobinen går det att återöppna Gullvivan i D-huset med plats för cirka 13 personer. 

Inom kort ska kommunfullmäktige behandla en motion i den aktuella frågan.