Bättre lön måste gå före snabbspår

Svar på debattartikeln "Lättare bli sjuksköterska med miljardsatsning" den 5 oktober.

Debatt2020-10-12 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fler måste vilja jobba inom vården – ett uttalande de flesta kan ställa sig bakom. Regeringen med stödpartier satsar 166 miljoner kronor i Kalmar län på detta, enligt regionrådet med ansvar för medarbetarfrågor Mattias Adolfson (S), i tidningen den 5/10. Bland annat ska snabbspår inrättas för att på kortare tid utbilda fler sjuksköterskor. Det är i sammanhanget viktigt att skilja på snabbspår för de som redan är utbildade, exempelvis i utlandet men behöver svensk legitimation, och de som saknar utbildning. 

Snabbspår må vara en lockande första tanke, men sjuksköterskeyrket är ett legitimationsyrke vilket kräver en fastställd kompetensnivå för att utföra vård. Dagens utbildningstakt är uträknad för att tillgodose den vården. Snabbspår medför oaktat frågan – vad ska bort? Tullas på innehållet urholkas värdet i legitimationen och risken att patienterna blir direkt påverkade är överhängande. 

Ska fler lockas att jobba inom vården är lön som motsvarar ansvaret, kompetensen och erfarenheten den bästa moroten. Det måste helt enkelt löna sig bättre att utbilda sig inom olika vårdyrken. Vi ska vara klara med att det inte råder sjuksköterskebrist i Sverige. Däremot väljer många sjuksköterskor att jobba via bemanningsföretag istället för inom det offentliga för att få upp sin lön. I sin iver att råda bot på Region Kalmar läns oförmåga att vara attraktiv nog och behålla personal, som lett till skenande budgetunderskott och en kraftig skattehöjning till följd, missar Socialdemokraterna helt målet.