Begränsning som slår hårt mot ALV

Det är dags att Folkhälsomyndigheten ser över sina tankar kring begränsningar för folksamlingar på utomhusparker. Vi finner ingen logik i det förslag som innebär att man kan träffas tätare inomhus än utomhus.

"Att man har 10 kvadratmeter inne i köpcentrum, men 20 kvadratmeter för utomhusverksamheter är svårt, för att inte säga omöjligt, att förstå", skriver debattörerna.

"Att man har 10 kvadratmeter inne i köpcentrum, men 20 kvadratmeter för utomhusverksamheter är svårt, för att inte säga omöjligt, att förstå", skriver debattörerna.

Foto: Elin E Elmström

Debatt2021-03-19 17:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förslaget kommer slå hårt mot en verksamhet som Astrid Lindgrens Värld och mot våra barn som inte kan få en bra sommarupplevelse. 

Självklart så har vi full förståelse för att vi måste bekämpa pandemin på alla sätt, men fortfarande måste det finnas en logik i de restriktioner som myndigheterna och regeringen sätter. I detta förslag så är det just logiken som vi saknar och därför ber vi er ta tillbaka förslaget till skrivbordet och snabbt tänka ett varv till. 

Astrid Lindgrens Värld är motorn i besöksnäringen i stora delar av Kalmar län och södra Östergötland och östra Jönköpings län. Detta innebär att en öppning av parken är mycket viktig för långt fler aktörer än bara Astrid Lindgrens Värld. Att Folkhälsomyndigheten i sitt förslag gör så olika bedömningar på antalet som får träffas per kvadratmeter inomhus och utomhus saknar för oss alla logik. Att man har 10 kvadratmeter inne i köpcentrum, men 20 kvadratmeter för utomhusverksamheter är svårt, för att inte säga omöjligt, att förstå. 

Vi kommer göra allt för att få till en förändring av förslaget, som innebär att verksamheter som Astrid Lindgrens Värld och liknade kan få rimliga möjligheter att bedriva sin verksamhet. Vimmerby kommun med dess medborgare och företag är beroende av ett öppet Astrid Lindgrens Värld. Alla de unga som får sitt första jobb, boendenäringen som får sina gäster via Astrid Lindgrens Värld och underleverantörer som gör stora delar av sin årsinkomst från parken. Och det brådskar med ett besked.