Oegentligheter inom Ibn Rushd måste klargöras

"Behovet av en fördjupad granskning av Ibn Rushds verksamhet och vad våra skattemedel faktiskt används till angeläget", menar debattörerna.

"Behovet av en fördjupad granskning av Ibn Rushds verksamhet och vad våra skattemedel faktiskt används till angeläget", menar debattörerna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2024-01-10 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Slutreplik från M, KD och SD i debatten om stöd till Ibn Rushd.

Studieförbundet Ibn Rushd har använt sig av studiematerial som framställer barnaga och barnäktenskap, homofobi samt antisemitism på ett med svenska demokratiska grundläggande värderingar och mänskliga rättigheter oförenligt sätt.

Mot bakgrund av detta har Folkbildningsrådet landat i att Ibn Rushd, som enda studieförbund någonsin, brutit mot det demokrativillkor som ska garantera att kursmaterial förmedlar och förankrar respekt för mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar.

Därför har flera regioner, såsom Skåne och Kronoberg, liksom kommuner, såsom Oskarshamn, beslutat sig för att pausa utbetalningarna tills klarhet finns kring hur deras bidrag till studieförbundet Ibn Rushd använts. Region Kalmar län betalar årligen ut hundratusentals kronor till Ibn Rushd. Vi oppositionspartier flaggade i slutet av förra året att även vår region bör pausa utbetalningarna tills vi vet vad skattebetalarnas pengar har använts till. Detta svarade regionen upp på, på dagen, med att så kommer också ske.

I ljuset av att Sveriges Radio P4 Kalmar nyligen också avslöjat att en studiecirkelledare för Ibn Rushd i Nybro kommun – som lett kurser om bland annat jämlikhet – har fått sina egna barn omhändertagna på grund av ”heders-problematik”, är behovet av en fördjupad granskning av Ibn Rushds verksamhet och vad våra skattemedel faktiskt används till angeläget.

Carl Dahlin (M)

Pär-Gustav Johansson (M)

Carl-Wiktor Svensson (KD)

Janita Kirchberg (SD)

Region Kalmar läns regionala utvecklingsnämnd