Beslut om lodjursjakt kan leda till fler viltolyckor

Kalmar län plågas värst i landet av viltolyckor. Bara 2021 inträffade 3 303 stycken (nästan 10 per dygn) olyckor med rådjur.

Länsstyrelsens beslut om jakt på lodjur kan leda till fler viltolyckor i länet, då rådjuren blir fler, menar skribenten.

Länsstyrelsens beslut om jakt på lodjur kan leda till fler viltolyckor i länet, då rådjuren blir fler, menar skribenten.

Foto: Heiko Junge/TT

Debatt2022-12-31 05:11
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under treårsperioden 2019–2021 var antalet 9 500, till en beräknad kostnad av 22 700 kr per olycka (2015) bara i bärgning, bilskador och självförsäkring. Det handlar alltså om kostnader på kanske 200 miljoner kronor på tre år. Till detta ska läggas andra ekonomiska kostnader i form av till exempel sjukvård och icke-ekonomiska konsekvenser som till exempel oro och lidande.

Det borde vara av högsta prioritet att få ner rådjursolyckorna. Vad gör då länsstyrelsen i Kalmar i detta läge? Jo, man beslutar om jakt på 32 lodjur, för vilka rådjuren är stapelfödan i länet. De cirka 90 lodjuren i länet tar varje månad drygt 350 rådjur (cirka 4 000 per år). I förlängningen leder den beslutade jakten till i storleksordningen 100-tals fler viltolyckor. Oacceptabelt och obegripligt om inte argumenten för jakt är starka.

undefined
Viltolyckorna kostar samhället mycket, både i ekonomiska och icke-ekonomiska konsekvenser.

Inte med ett ord nämns i beslutet viltolycksproblematiken!

I länsstyrelsens beslut tas däremot som argument för jakt upp:

  1. Lodjurens predation på tamdjur (=får). Antalet av lodjur dödade får var 2019–2021 åtta stycken!
  2. Lodjurens predation på hundar. Antalet var 2019–2021 noll stycken och inte så långt tillbaka som statistiken sträcker sig finns några skador på hundar i länet. De senaste 20 åren finns bara något enstaka fall i Sverige där lodjur aktivt skadat hundar.
  3. Främja acceptansen för lodjur. Då ska man veta att lodjur är framröstade som det populäraste djuret och 80 procent är positiva till lodjur.
  4. Undvika ekonomiska utgifter. Ett helt orimligt argument med tanke på alla viltolyckorna.
  5. Undvika oro, rädsla och psykisk stress hos ortsbefolkningen. Även här silar man mygg och sväljer kameler. Viltolyckorna däremot skapar en hel del sådant, men det gör knappast förekomsten av lodjur.
  6. Upprätthålla förtroendet för den beslutande myndigheten hos ortsbefolkningen. Ett så dåligt underbyggt beslut med så stora konsekvenser för det stora flertalet av oss "ortsbor" ökar ju inte direkt myndighetens förtroendeställning.
undefined
Länsstyrelsens beslut om jakt på lodjur kan leda till fler viltolyckor i länet, då rådjuren blir fler, menar skribenten.

Kvar blir då argumentet att antalet lodjur i länet överskrider förvaltningsmålet 4-8 föryngringar.  Frågan är om inte det är alldeles för lågt? Det är kanske här skon klämmer? Lodjuren tar rådjur 4 000 per år och konkurrerar därmed med jakten.

Polisen, försäkringsbolagen, trafikorganisationer, trafiksäkerhetsmyndigheter har all anledning sätta sig in i länsstyrelsens beslut. Media har all anledning att granska beslutet och ställa en frågor till myndigheten.

Magnus Kasselstrand
Privatperson, fågelskyddsansvarig i Tjust Fågelklubb, aktiv i Skogsgruppen Tjust Fågelklubb/Naturskyddsföreningen i Tjust, passiv medlem i Rovdjursföreningen och inte minst en av "ortsborna", men som de flesta ser lodjuren som en tillgång