Bilen hjälper landet att hålla ihop under pandemin

Den rådande pandemin har påverkat hela samhället och inte minst vårt sätt att resa.

I pandemitider blir bilen extra viktig, menar debattören.

I pandemitider blir bilen extra viktig, menar debattören.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2020-11-18 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fler väljer individuella alternativ som gång, cykel och inte minst bilen. En del yrkesgrupper kan arbeta hemifrån, men många måste också befinna sig på sina arbetsplatser. Detta kräver resor till och från jobbet och då utgör trängsel i lokaltrafiken en betydande smittrisk. Att resa med egen bil är säkrare, både för den enskilde och omgivningen, vilket de flesta nog inser. 

Faktum är att hela 80 procent av svenskarna anser att regeringen och Folkhälsomyndigheten absolut eller kanske ska rekommendera bilen i stället för kollektivtrafik i syfte att minska smittspridningen. Detta enligt en ny undersökning SKOP gjort för MRF:s räkning. 

Enligt samma undersökning uppger nästan två av tre svenskar (63 procent) att de kommer att åka bil i större utsträckning än före coronapandemin. Bland de äldsta svarande, de mellan 75 och 84 år, kommer nästan tre av fyra (73 procent) att åka mer bil. Men även bland de yngsta mellan 18 och 34 år är det en majoritet (56 procent) som kommer att åka bil mer nu än före pandemin.

Bilen kommer med andra ord att betyda mycket under den tuffa vinter och vår vi har framför oss. Den är en garant för att hela landet ska hålla ihop. Bilen behövs för att nödvändig personal ska kunna ta sig säkert till arbetet, inte minst inom vård och omsorg. Om vi ska kunna visa omsorg om våra medmänniskor och ha möjlighet att hjälpa de mest sårbara vännerna och grannarna med vardagslogistiken behövs bilen.

Även om behovet av bilen blir än tydligare i pandemitider så är detta inget nytt. En stor majoritet av svenskarna, 64 procent, ansåg sig vara helt eller delvis beroende av bilen för att få vardagen att fungera redan innan pandemin. Mest beroende av bilen är boende i Norrland, de som bor utanför storstäderna och barnfamiljer.

Bilen tar oss till jobbet, till affären och hem, när vi vill och vart vi vill. För många svenskar skulle livet helt enkelt inte gå ihop utan bilen. Detta måste våra folkvalda både nationellt och lokalt ta fasta på och att inse vad bilen faktiskt betyder för oss bor i det här landet. Och det finns massor av hållbara alternativ på bilar både nya och begagnade så bilen är en del av lösningen för en hållbar mobilitet för hela landet.