Bra tänder ska inte vara en klassfråga

En tandvårdsreform som innebär ett bättre högkostnadsskydd kan göra tandvården jämlik, menar skribenterna.

En tandvårdsreform som innebär ett bättre högkostnadsskydd kan göra tandvården jämlik, menar skribenterna.

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2019-03-27 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattartikeln ”Låt inte plånboken avgöra tandhälsan”.

Tack Tandvårdsskadeförbundet i Kalmar län för er viktiga insändare om tandhälsan. Vi i Vänsterpartiet är helt överens med er; bra tänder ska inte vara en klassfråga.

För inte så värst länge sen var Sverige världens jämlikaste land. Det var vi eftersom det fanns en politisk vilja till jämlikhet. Men i dag verkar många partier ha glömt vad de en gång stod för. I stället har man låtit klassklyftorna öka. För oss i Vänsterpartiet går strävan efter jämlikhet som en röd tråd genom allt vi gör. Därför vill vi införa ett högkostnadsskydd inom tandvården.

Många har i dag inte råd att gå till tandläkaren eftersom de vet att det skulle kosta alldeles för mycket. Samtidigt finns det fler svenska miljardärer än någonsin och bankerna gör rekordvinster. Så här har det blivit eftersom svensk politik under många år har gynnat de som redan har mest. Tyvärr är det en utveckling som fortsätter med nuvarande regering.

Vänsterpartiet arbetar för ett samhälle för alla – inte bara några få. Det berör i hög grad tandvården. Är det någonstans klassklyftorna syns riktigt tydligt så är det i munnen. Att laga tänderna kan i dag kosta oerhört mycket pengar och många går därför inte till tandläkaren över huvud taget, trots att man skulle behöva. Personer i alla åldrar drabbas av att det är så dyrt.

Främst är det arbetslösa, långtidssjukskrivna och ekonomiskt utsatta personer som har märkbart sämre tandhälsa. Bland pensionärerna med de lägsta inkomsterna är det nästan var fjärde som bara under det senaste året avstod från att gå till tandläkaren trots att man har tandproblem. De som redan har det sämst får också det sociala handikapp om det innebär för många att ha dåliga tänder.

Här behövs en rejäl tandvårdsreform. Vänsterpartiet vill därför införa ett ordentligt högkostnadsskydd i tandvården. Det ska inte kosta mer än max 2 000 kronor per år att laga tänderna. Det vore ett viktigt steg mot att på riktigt inkludera tandvården i den allmänna hälso- och sjukvården – med samma högkostnadsskydd som finns där

Det är en fråga om jämlikhet. Bra tänder ska inte vara en klassfråga.