BUP behöver mer resurser – för barnens bästa

"Barn och ungdomar som lider av psykisk ohälsa eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) behöver vuxnas hjälp på olika sätt", skriver Christoffer Cederstrand (C).

Debattören lyfter vikten av att se barn med behov av stöd i tid. "Vi vuxna behöver steppa upp."

Debattören lyfter vikten av att se barn med behov av stöd i tid. "Vi vuxna behöver steppa upp."

Foto: Kallestad, Gorm

Debatt2022-08-26 04:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad är viktigt för mig och andra medborgare i Vimmerby och Kalmar län? Ett gemensamt ord blir ju sjukvården. Jag vill ha en fungerande sjukvård för alla i vårt län. Att få ner vårdköerna är ju en självklarhet. Jag är vad man kan kalla en ”stammis” inom vården, då jag själv har diabetes typ 1 sedan 17 år tillbaka. Jag har inte märkt så mycket av problemet med växande vårdköer, för jag är ju så att säga inne i vårdens stora apparat. Men att ta sig in är en annan fråga. 

Har du däremot en skada eller sjukdom som inte syns på ett blodprov, alternativt vid en enkel okulär besiktning av vårdpersonal på hälsocentralen eller akuten, kan det vara svårt att få hjälp. Ännu svårare kan det vara för de som betyder mest för oss, våra barn. Det pratas inte så mycket om psykisk ohälsa. Dock hör jag ofta ute på stan att "den familjen borde uppfostra sina barn ordentligt" och "sån där 'ADHD' fanns inte på min tid". Vi lever i annan tid nu. Barn och ungdomar som lider av psykisk ohälsa eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) behöver vuxnas hjälp på olika sätt. 

Tänk dig ett litet barn som ska börja första klass med allt vad det innebär. Byta från förskolans trygga vrå till skolans stora utmaningar med äldre, större barn och ökade krav. Även du kan nog känna igen dig i känslan av när du själv gick på låg- eller mellanstadiet och såg högstadieeleverna, hur vuxna och stora de var. Att de var lite läskiga. Kvällarna efter skolan med läxor istället för lek och bus med mamma och pappa. Sådant kan vara svårt att tackla för den som knappt har levt ett decennium med NPF och som inte har fått det diagnostiserat. 

Har man problem så behöver man få professionell hjälp. Många barn klarar detta, men inte alla. Här anser jag att vi vuxna behöver steppa upp. Barnen är vår framtid och vi ska kunna guida dem till ett rikt och lyckligt liv. Då det finns NPF i min närhet, som drabbar personens skolgång och vardag, så har jag läst på lite om det. Jag vill verkligen inte utge mig som expert på ämnet, men jag har tagit till mig av vad experter som Riksförbundet Attention skriver. Detta är inte bra. BUP behöver mer resurser för att få ner köerna till första bedömning inom 30 dagar och inom ytterligare 30 dagar ska den behandling eller utredning man beslutat göra inledas, som faktiskt är vårdgarantin för barn. Som vi alla har jobbat för den senaste mandatperioden och kommer att fortsätta jobba för.

• Förskola och skola behöver ett bättre samarbete med BUP.

• Mer utbildningar till skolpersonal inom detta område.

• Fler psykologer och psykoterapeuter.

• Utbyggnad av elevhälsan. 

• Kvalitetssäkra, individanpassa och följ upp insatserna för att ge bästa möjliga stöd. Till patienten och hens föräldrar.

En del ligger även på oss i kommunen. Jag och Centerpartiet i Vimmerby kommun ska se till att vi får en fungerande familjecentral, som hjälper barnen och ungdomarna samt deras föräldrar. På detta sätt hittar vi de drabbade barnen och ungdomarna i tid, så att de inte hamnar snett i samhället. Detta är ingen quick fix, men vi måste börja jobba för våra barns hälsa.