Bygg upp krisberedskapen igen!

Svenska folket genomgår just nu en av de svåraste prövningar som vi upplevt i modern tid. Medborgarna gör stora uppoffringar och vårdens medarbetare och frivilliga utför en heroisk insats.

Skribenterna trycker på vikten av att landet har tillgång på skyddsutrustning och läkemedel.

Skribenterna trycker på vikten av att landet har tillgång på skyddsutrustning och läkemedel.

Foto: Martin Mejia/TT

Debatt2020-04-08 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är politikens uppgift att ta ansvar för att på alla sätt skapa de bästa förutsättningarna för vårdens medarbetare. I politikens ansvar ligger också att fortlöpande ompröva vilka åtgärder som vidtas. När man söker lösningar för framtiden är det viktigt att se vad som fungerade förr och lära av det.

Sverige hade tidigare en fullt utbyggd krisberedskap både vad gäller mediciner, medicinsk utrustning, skyddsutrustning och vårdplatser. Det fanns enorma läkemedelslager på hemliga platser runtom i landet och stora förråd av utrustning. Apoteket AB hade lagstadgat nationellt ansvar för läkemedelsförsörjningen. Det fanns 125 000 akutplatser och 88 000 extrasängar. Försvarsbesluten på 1990-talet och början av 2000-talet ledde dock till att allt detta skrotades och Apotekets ansvar försvann med avregleringen av apoteken 2009. Sverige saknar exempelvis idag, till skillnad från övriga länder i Europa, nationella beredskapslager av läkemedel.

Att vi nu hamnat i denna svåra brist beror alltså på politiska beslut som fattats både av socialdemokratiska och borgerliga regeringar under de senaste tre decennierna. Dessa beslut har präglats av en naiv övertro på globalism. Världshandeln är helt avgörande för det svenska välståndet men det är en felaktig utgångspunkt att handeln är okänslig för störningar. Man har bortsett från att Sverige i en krissituation riskerar bli lämnat åt sig. Det är därför med stor sorg vi hör om akut brist på provtagningsmateriel för coronaviruset och att sjukvården måste leta med ljus och lykta efter tillräckliga mängder för att kunna genomföra nödvändiga provtagningar och analyser. 

I november ifjol frågade Sverigedemokraterna i riksdagen socialministern vad hon avsåg att göra för att förhindra att läkemedelsbristen leder till allvarliga konsekvenser. Vi konstaterade att det i nuläget saknas kravställd kontinuitetshantering och kravställd lagerhållning. Här i Kalmar län ställde vi redan i januari frågan i fullmäktige om tillgången till skyddsutrustning. I början av mars lade vi en motion, som innebär att Region Kalmar län upprättar en beredskapsplan för att garantera tillgången till läkemedel. Denna motion har med förskräckande tydlighet aktualiserats nu. 

Coronaviruset träffar dessutom Sverige i en tid då sjukvården redan är hårt pressad av en långvarig brist på fast personal, särskilt läkare och sjuksköterskor. Sverigedemokraterna i Region Kalmar län har under flera år krävt kraftiga omprioriteringar av icke vårdnära administration och byråkrati till förmån för satsningar på både bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor för vårdpersonalen. Häromveckan konstaterade Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) att sjukvårdens ansträngda situation har tydliggjorts genom coronakrisen. Forskningsledaren kommenterade att kärnverksamhet i form av läkare, sjuksköterskor och utrustning måste prioriteras snarare än stora kommunikations- och HR-avdelningar och inte minst alltför stor chefsöverbyggnad.

Sverigedemokraterna är övertygade om att den pågående coronakrisen kommer att aktualisera de förändringar som är nödvändiga för svensk sjukvård och svensk krisberedskap. Vi måste säkerställa att vår beredskap är så god att vi vid en krissituation har fullgod tillgång till nödvändig utrustning och läkemedel.

Mattias Bäckström Johansson (SD)
Riksdagsledamot

Martin Kirchberg (SD)
Oppositionsråd i regionen

Bo Karlsson (SD)
Ledamot regionstyrelsen

Michael Erlandsson (SD)
Ersättare regionstyrelsen