Bygg ut regionens bemanningspool

En egen väl fungerande bemanningspool kan vara en viktig pusselbit i arbetet med att fasa ut beroendet av hyrpersonal i vården. I en egen bemanningspool finns det utrymme för medarbetare som vill arbeta flexibelt samtidigt som basen är en tillsvidareanställning i region Östergötland.

"Vi socialdemokrater tror att det finns potential att bemanningspoolen lockar tillbaka medarbetare som valt ett mera flexibelt arbetsliv hos hyrbolagen", skriver Kaisa Karro, oppositionsråd.

"Vi socialdemokrater tror att det finns potential att bemanningspoolen lockar tillbaka medarbetare som valt ett mera flexibelt arbetsliv hos hyrbolagen", skriver Kaisa Karro, oppositionsråd.

Foto: Isabell Höjman/TT

Debatt2023-04-16 05:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns redan idag en mindre bemanningspool inom regionen. Den kan man bygga vidare på. De medarbetare som vill arbeta flexibelt och skaffa nya erfarenheter genom att byta arbetsplats ska få den möjligheten. Vi socialdemokrater tror att det finns potential att bemanningspoolen lockar tillbaka medarbetare som valt ett mera flexibelt arbetsliv hos hyrbolagen. 

Region Östergötlands egen bemanningspool kan bli en fast punkt där man utvecklar goda arbetssätt tillsammans med sina arbetskamrater som på vilken annan avdelning som helst. Här samlar man medarbetare som själva väljer att få både trygghet och omväxling. Att jobba i regionens bemanningspool ska vara meriterande och erbjuda goda möjligheter till löneutveckling.

Både nu och i framtiden ser vi att behoven av medarbetare vid regionens olika verksamheter kommer varieras. Generationsväxling, sjukdom, pågående rekrytering och växlande vårdbehov är alla faktorer som gör att regionen behöver flexibilitet. En egen bemanningspool med möjlighet att planera och göra en struktur samtidigt som akuta behov kan tillgodoses vore mycket värdefullt. 

Vi kommer fortsätta lägga förslag som kan leda fram till att vi fasar ut beroendet av hyrpersonal. Det är en akut fråga som M, KD, L och SD borde ägna sin tid åt i stället för att prioritera privatiseringar.