I Vimmerby Tidning oroar sig de kristdemokratiska riksdagsledamöterna Camilla Brodin och Gudrun Brunegård över elräkningar och vindkraftsutbyggnad. Vi vill komplettera några av uppgifterna i artikeln.
Energimyndigheten och Svenskt Näringsliv är tydliga med att vindkraft är en viktig del av energiomställningen och SWECO har visat att satsningarna på vindkraft har pressat priserna mer än kostnaden för stöden.
Beslutet att stänga kärnkraftsreaktorerna Oskarshamn 1 och 2 samt Ringhals 1 och 2 togs av kärnkraftsägarna hösten 2015. Anledningen var att reaktorerna inte kunde bära investeringarna som krävdes för att leva upp till de höjda säkerhetskraven som infördes efter Fukushima-katastrofen. Kärnkraftsägarna stod fast vid sina stängningsbeslut trots att vi i Centerpartiet, tillsammans med er i KD, men även, M, MP och S, i Energiöverenskommelsen 2016 tog bort kärnkraftens effektskatt. En skatt som för övrigt höjdes av Alliansregeringen där ju också KD ingick.
Den snabba vindkraftsutbyggnaden vi sett under de senaste åren är ett resultat dels av Alliansens energiöverenskommelse 2009, dels av energiöverenskommelsen 2016. KD medverkade i båda dessa överenskommelser. I den senaste energidebatten i riksdagen var de flesta partier, även KD, eniga om att vi behöver mer el och fungerande överföring i hela landet för att klara energiomställningen.
Runtom i Sverige ställer industrin om till mer klimatvänlig produktion. Elektrifieringen i transport- och industrisektorn ökar snabbt och lika snabbt ökar efterfrågan på el från vindkraft och andra förnybara källor. Elnäten är mycket viktiga för elektrifieringen och omställningen. Tyvärr har underhåll och modernisering av elnäten släpat efter under många, många, år. Vi står inför ett omfattande investeringsbehov. Då är det också viktigt att, där det är möjligt, använda marksnål teknik.
Det finns ingen ambition från Centerpartiet att slopa kommunernas inflytande. Vetot bör vara kvar. Det är också rimligt att beslut motiveras och kommer i ett skede i processen där företag inte lagt ut miljoner på förberedelser. Det handlar om samhällsekonomi och rättssäkerhet.
Vi vet att lokal elproduktion blir allt viktigare för att skapa konkurrenskraft. Det är närheten till vindkraft och vattenkraft som gör att norra Sverige nu kammar hem mångmiljardetableringar. För att kompensera den lokala påverkan som blir är det också viktigt att mer av värdet även från energiproduktionen stannar lokalt. Vi vill därför se att skatten från vindkraften går tillbaka till lokalsamhället. Så kan vi både skapa värden lokalt och öka takten i den gröna omställningen.