(C): Nu ska köerna till BUP bort!

Centerpartiet i Kalmar lĂ€n vill se en gemensam kraftsamling frĂ„n regionen och lĂ€nets kommuner – för varje barns bĂ€sta.

Centerpartiet satsar 25 miljoner pÄ ett barnpaket inför kommande mandatperiod. "Nu ska köerna för utredning och behandling bort en gÄng för alla. Satsningar mÄste Àven ske lÄngsiktigt, för att fÀrre barn ska ha behov av BUP:s specialistvÄrd", Àr debattörernas mÄl.

Centerpartiet satsar 25 miljoner pÄ ett barnpaket inför kommande mandatperiod. "Nu ska köerna för utredning och behandling bort en gÄng för alla. Satsningar mÄste Àven ske lÄngsiktigt, för att fÀrre barn ska ha behov av BUP:s specialistvÄrd", Àr debattörernas mÄl.

Foto: Åserud, Lise

Debatt2022-07-30 18:13
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Varje Ă„r föds nĂ€rmare 2 500 barn i Kalmar lĂ€n. De Ă€r vĂ„r framtid, det viktigaste vi har. För att skapa ett gott samhĂ€lle, dĂ€r alla fĂ„r möjlighet att vĂ€xa, mĂ„ste vi börja med barnen. Vi ska ge dem de allra bĂ€sta förutsĂ€ttningarna för en trygg uppvĂ€xt och goda levnadsvillkor. Centerpartiet har inför kommande mandatperiod tagit fram ett barnpaket med flera olika insatser för barns bĂ€sta. Paketet innehĂ„ller en rejĂ€l satsning pĂ„ BUP, barn- och ungdomspsykiatrin. Nu ska köerna för utredning och behandling bort en gĂ„ng för alla! Satsningar mĂ„ste Ă€ven ske lĂ„ngsiktigt, för att fĂ€rre barn ska ha behov av BUP:s specialistvĂ„rd. Vi satsar 25 miljoner. Detta Ă€r vĂ„r handlingsplan: 

‱ Inför vĂ„rdval BUP. Drygt 270 barn stĂ„r i kö till BUP för utredning. I maj mĂ„nad fick runt 40 procent av barnen i kön en utredning inom 30 dagar. Detta Ă€r en klar förbĂ€ttring av vĂ€ntetiderna bara sedan i början av Ă„ret. Men mer mĂ„ste till. För barnens och för familjernas skull Ă€r det viktigt att ta krafttag. Vi vill öppna upp för privata aktörer att bedriva barn- och ungdomspsykiatri. Som region lyckas vi inte bygga den kapacitet som krĂ€vs för att utreda och behandla de barn som behöver. Genom att erbjuda vĂ„rdval i lĂ€net ökar tillgĂ„ngen till utredning och behandling pĂ„ plats, nĂ€ra barnen.

‱ StĂ€rk första linjen för barn och unga med psykisk ohĂ€lsa. Barn- och ungdomshĂ€lsan ska utgöra en Ă€n mer tydlig vĂ€g in för barn och unga som inte mĂ„r bra. DĂ€rför ska resurserna till Barn- och ungdomshĂ€lsan öka successivt under mandatperioden, sĂ„ att verksamheten kan byggas ut och stĂ€rkas.

‱ Ungdomsmottagningar i hela lĂ€net. Alla unga ska kunna vĂ€nda sig till en ungdomsmottagning. Unga i Kalmar lĂ€n ska erbjudas tillgĂ„ng till ungdomsmottagning, var de Ă€n bor. Detta krĂ€ver att vi satsar pĂ„ bĂ„de digitala och mobila lösningar och flexibilitet frĂ„n bĂ„de regionen och kommunerna.

‱ AnstĂ€ll hĂ€lsocoacher inom mödravĂ„rden. Resurserna till mödravĂ„rden ska öka sĂ„ att tre hĂ€lsocoacher kan anstĂ€llas. DĂ„ fĂ„r vi friskare familjer och mindre belastade barnmorskor. HĂ€lsocoacher pĂ„ prov har lett till att 70 procent av familjerna som haft samtal har fĂ„tt förbĂ€ttrade levnadsvanor och 97 procent av barnmorskorna i mödravĂ„rden har blivit avlastade. 

‱ Anpassa vĂ„rden till barnen. VĂ„rden ska barnanpassas med sĂ€rskild hĂ€nsyn till barns, ungas och familjers behov gĂ€llande lokaler, bemanning, rutiner och information. All vĂ„rdverksamhet dĂ€r barn och unga vistas ska barnanpassas enligt faststĂ€llda kriterier. 
Barnskyddsteamen i regionen ska stÀrkas. I dessa samlas kunskap och kompetens om barn. Medarbetare stöttas i ansvaret att identifiera och hjÀlpa barn som far illa. Barnskyddsteam Àr en viktig del i det arbete som mÄste ske gemensamt mellan hÀlso- och sjukvÄrd, skola och socialtjÀnst för att tidigt upptÀcka och hjÀlpa barn, unga och deras familjer.

Utöver punkterna vi presenterar ovan Àr det viktigt att sÀkra barns tillgÄng till kultur och föreningsliv och öka barns och ungas delaktighet i beslut som berör dem. Arbetet med att bygga framtidens vÄrd och omsorg för barn och unga mÄste börja nu. Vi vill se en sammanhÄllen och tydlig vÄrdkedja frÄn mammas mage, via barnhÀlsovÄrden och elevhÀlsan, dÀr stöd och hjÀlp vid psykisk ohÀlsa finns pÄkopplat. Det mÄste bli verklighet under mandatperioden. För varje barns bÀsta!