C och M – ett hot mot demokratin i Kinda

"En röst på C eller M i Kinda är en röst på vilket parti som helst", hävdar insändarskribenten.

"En röst på C eller M i Kinda är en röst på vilket parti som helst", hävdar insändarskribenten.

Foto: Dennis Petersson

Debatt2021-01-20 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Demokratin är en mycket viktig hörnsten, grundbult, i Sveriges samhällsbygge. Idag tar vi den kanske för given och självklar och vi bekräftar det demokratiska systemet med höga röstdeltaganden. Men demokratin byggdes inte upp utan motstånd runt förra sekelskiftet och den behöver ständigt försvaras, underhållas och putsas på för att inte falla sönder. Det fanns hot mot demokratin i dess framväxt och det finns stora hot även idag och nu mycket tydligt i Kinda.

Ett av de största och allvarligaste hoten mot demokratin är strävan efter en egen stark maktposition, där intresset efter den egna makten blir viktigare än att se sig som representant för ett parti med tydliga åsikter och värderingar. Detta är vad som på ett mycket tydligt och skrämmande sätt håller på att hända i Kinda nu när C, L och M avsätter kommunstyrelsen. 

Att göra så är tveksamt ur ett lagperspektiv. Men värre är att det riskerar att rasera tilltron till demokratin. Både Anders Ljung (C) och Christer Segerstéen (M) har i Kindaposten deklarerat att de inte stänger dörren för någon utan kan samverka med vilka partier som helst. Det står alltså helt klart att den egna maktpositionen, befattningen eller inkomsten är viktigare än politiska idéer och riktlinjer.

En röst på C eller M i Kinda är därför en röst på vilket parti och vilken partiinriktning som helst och ger alltså inte någon politisk eller ideologisk riktning i beslut och planering. Varför då rösta över huvud taget? Om min röst inte ger vägledning och gör skillnad är demokratin död. 

Leve demokratin.