Höj dagersättningen till ukrainska flyktingar nu

I början av mandatperioden lade oppositionen i Kalmar, ledda av Moderaterna, en rad förslag som sade sig värna om de ukrainska flyktingar som kommit till Sverige och kommunen under massflyktsdirektivet.

"Ukrainska flyktingar i Sverige behöver hjälp nu, idag. Det är orimligt att de familjer som står i frontlinjen för att skydda oss alla från ett vanvettigt Ryssland inte kan äta sig mätta", skriver Abetare Gashi (C).

"Ukrainska flyktingar i Sverige behöver hjälp nu, idag. Det är orimligt att de familjer som står i frontlinjen för att skydda oss alla från ett vanvettigt Ryssland inte kan äta sig mätta", skriver Abetare Gashi (C).

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2024-03-07 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förslagen blev besvarade med att mycket redan görs i Kalmar, men att det är statens ansvar att finansiera de olika satsningar som oppositionen ville genomföra och att en kontakt med sina partikollegor i regeringen kanske vore på sin plats. Som bekant är det samma partier som ingår i oppositionen i Kalmar som styr i Stockholm.

Oppositionen i Kalmar visste naturligtvis vad svaret skulle bli på förhand, men drog sig inte för att vinkla det som att majoriteten sade nej till satsningar på ukrainska flyktingar ändå. Om man vill vara snäll kan man säga att de spelade det politiska spelet väl.

Men om vi hoppar fram i tiden till ett knappt år senare så har ingenting hänt i Stockholm. I januari lade Centerpartiet ett skarpt förslag i finansutskottet om att nästan fördubbla den dagersättning på 71 kronor som ukrainarna får under tiden de är i Sverige. Dagersättningen har inte höjts på 30 år och är på tok för låg för en dräglig vardag. Vi har hört vittnesmål om hur kvinnor och barn ljuger för sina makar och pappor som strider i Ukraina och säger att de har det fantastiskt i Sverige trots att de inte kan äta sig mätta, allt för att ge männen sinnesro för att kunna försvara sitt land. Detta är inte värdigt!

Centerpartiets förslag, som skulle hjälpt de ukrainska flyktingarna omgående, röstades ner av Tidölaget (och Socialdemokraterna). Istället lade regeringen fram ett förslag om snabbare folkbokföring. Och det är ju bra! Centerpartiet kämpar ständigt för kortare ledtider och mindre byråkrati i svenska myndigheter, men man kan inte äta en folkbokföring. Och inte om nio-tio månader, tiden det uppskattningsvis kan ta för att få igenom förändringarna av folkbokföringen. Och inte för de ukrainare som har varit här kortare tid än tolv månader, de ska inte få tillgång till snabbspåret.

Ukrainska flyktingar i Sverige behöver hjälp nu, idag. Det är orimligt att de familjer som står i frontlinjen för att skydda oss alla från ett vanvettigt Ryssland inte kan äta sig mätta. Var är vår beredskap för att hjälpa dessa människor? Var det inte allvar nu? Varför inte höja dagersättningen och förkorta tiden för att folkbokföras?

Så vad har oppositionen i Kalmar gjort under tiden? Har de suttit och rullat tummarna och räknat sina politiska poäng eller har de oförtröttligt arbetat tillsammans med sina partikollegor i Stockholm för att faktiskt göra något som hjälper ukrainarna idag, så som hela Centersverige har gjort? 

Omröstningen i finansutskottet pekar mot det första alternativet.