Dags att ta bort de delade turerna

Den demografiska förändringen ställer krav på kommunerna. Skribenterna listar ett antal åtgärder som ska komma medarbetarna till del.

Den demografiska förändringen ställer krav på kommunerna. Skribenterna listar ett antal åtgärder som ska komma medarbetarna till del.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2020-12-28 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vet alla att äldreomsorgen står inför stora utmaningar framöver, inre minst på grund av den demografiska förändringen. Vi blir fler äldre, fler äldre-äldre och fler multisjuka.

Det ställer stora krav på oss som kommun.

Vimmerby kommun är kommunens största arbetsgivare med cirka 1 350 medarbetare plus vikarier. Det gör att frågan kring medarbetaren är en väldig viktig del av vår politik. För med en bra medarbetarpolitik kommer de ge bättre verksamheter som kommer kommuninvånarna till del. 

Här kommer vi presentera några av de tankar som vi har kring våra medarbetare. Ni kan återfinna dessa i vår budget som vi presenterade för fullmäktige i november. 

✔ För att kunna genomföra våra tankar är det viktigt att kommunen är en attraktiv arbetsgivare som både behåller, men också lockar till sig, nya medarbetare. Vi måste sätta tydliga mål för medarbetarskapet och se till att det finns utvecklande kulturer.

✔ Åtgärder för att sänka sjukfrånvaron med minst en procentenhet (undantaget det som är relaterat till pandemin) ska tas fram och genomföras. 

✔ Vi vill se en utvecklande organisation som är kunskapsstyrd. I ett sådant läge är det viktigt att ta tillvara den kompetens som finns bland medarbetarna. Det är viktigt att ledarskapet fungerar hela vägen för att fånga upp den kreativa kraft som vi anser finns ute bland medarbetarna. Det är också viktigt att man ges möjlighet att växa och utvecklas oavsett var man är anställd inom kommunen.

✔ Den socialdemokratiska regeringen satsar resurser till ökad kvalitet och kompetenshöjning av personal i äldreomsorgen. Vi anser det viktigt att även ha i tanke att bredda perspektivet när man gör planer för kompetensutveckling av personalen. Vi vet att rekryteringen av medarbetare kommer att vara av största vikt. Finns det utrymme bör man även beakta våra vikarier i satsningen så de står rustade för en fast anställning.

✔ Målet med heltidstjänster ska ligga fast. Vi vill även komma bort från delade turer och se över helgturer och helgbemanning. Det är viktigt att man utvärderar de scemaförändringar som är gjorda. Arbetsmiljön och samverkan med de fackliga organisationerna är viktiga pusselbitar för att utveckla kommunen som arbetsgivare.

För det räcker inte med enbart applåder till våra medarbetare.