Dags att värna företagsamheten i Kalmar län!

"En bättre organiserad yrkesutbildning, särskilt i form av lärlingsutbildningar. Detta behövs för att klara företagens kompetensförsörjning och dessutom se till så att fler företag kan genomföra generationsskifte", skriver Sten Lindgren, Småföretagarnas Riksförbund och Nima Sanandaji, utredare.

"En bättre organiserad yrkesutbildning, särskilt i form av lärlingsutbildningar. Detta behövs för att klara företagens kompetensförsörjning och dessutom se till så att fler företag kan genomföra generationsskifte", skriver Sten Lindgren, Småföretagarnas Riksförbund och Nima Sanandaji, utredare.

Foto: Johannes Widergren

Debatt2024-07-24 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På det personliga planet känner många av oss att pengarna inte riktigt räcker till, köpkraften urholkas. Statistiken talar sitt tydliga språk, det går inte så bra för Sverige. Sverige ligger i bottenskiktet inom EU nästan oavsett vilken parameter man använder. Här finns numera, näst efter Spanien och Grekland, den tredje högsta arbetslösheten bland EU-länderna. Vi är omsprungna av övriga Europa och en viktig förklaring är vår alltför svaga företagsamhet. Var har vi då Kalmar län i det här sammanhanget? Tyvärr ligger Kalmar län och framför allt en majoritet av länets kommuner i bottenskiktet i Sverige. 


Inom Småföretagarnas Riksförbund sammanställer vi statistik över företagandet och analyserar olika samband som kan förklara vad som händer. Vi har funnit ett mått som är mycket användbart, företagsamma, personer som driver privata arbetsplatser med minst en och upp till 49 anställda. 
I Sverige finns idag 344 300 företagsamma, eller 4,6 % av befolkningen, denna grupp har en nyckelroll i svensk ekonomi eftersom:
• En procent högre andel företagsamma är länkad till 1,3 procentenheter lägre andel inskrivna arbetslösa.
• För utrikes födda handlar det om hela 3,1 procentenheter lägre andel. 

Kalmar län ligger på plats 16 av 21 län, med 3,9% företagsamma i snitt. I Borgholm är hela 5,8 procent av de vuxna företagsamma. Denna höga siffra förklaras av kommuntyp, landsbygdskommuner med besöksnäring har högst andel företagsamma i genomsnitt i landet. I Vimmerby är andelen företagsamma den samma som genomsnittet för landet, Kalmar och Mörbylånga ligger strax under denna nivå. De övriga kommunerna i länet har klart lägre nivå av företagsamma. I Västervik, Oskarshamn, Hultsfred och Högsby är omkring fyra procent av de vuxna företagsamma. I Emmaboda, Torsås, Nybro och Mönsterås rör det sig om drygt var tredje invånare.


Flertalet kommuner i Kalmar län är långt ifrån att ha en rimlig andel företagsamma. Resultatet är att arbetslösheten är klart högre än vad den annars skulle ha varit. Fler företagsamma kan även stimulera utvecklingen av levnadsstandarden regionalt, det handlar inte bara om fler utan också om bättre jobb.


Våra analyser visar att de kommuner som har högst andel förvärvsarbetande kvinnor som är företagare typiskt också är just de som har högre andel företagsamma. Det är ett mönster som vi finner för hela landet, samt även i en jämförelse av Kalmar läns kommuner. I Borgholm, den mest företagsamma kommunen i länet, driver nära 12 procent av kvinnorna i arbete ett företag – dubbelt så högt som i andra kommuner i länet.


Inom Småföretagarnas Riksförbund vill vi peka på olika åtgärder som behövs och för att dessa ska kunna realiseras behövs ett större tryck på politiken. Framför allt handlar det om att det behövs någon sorts uppvaknande om att vägen framåt stavas mera företagande: 
Idag är 275 miljarder av arbetsgivaravgifterna ren skatt, som inte ens är socialavgifter. Många länder har inte ens denna form av dold skatt och ingenstans är den lika hög som i Sverige. Denna skatt bör steg för steg sänkas och avskaffas.
En bättre organiserad yrkesutbildning, särskilt i form av lärlingsutbildningar. Detta behövs för att klara företagens kompetensförsörjning och dessutom se till så att fler företag kan genomföra generationsskifte. 
Polisen måste ge en garanti om att varje företagare som anmäler ett brott får ett personligt besök.