Dåliga politiska beslut har gett otrygg elförsörjning

Att Sverige hamnat i en situation med höga elpriser och otrygg elförsörjning är resultatet av avvecklingen av kärnkraft i förtid, menar debattören, som menar att detta kommer att räknas till de ett av de största svenska politiska misstagen i historien.

"Hur kunde det få gå så illa så att vi hamnat här, med en otrygg elförsörjning? Dagens energikris är resultatet av dåligt genomtänkta politiska beslut", menar debattören.

"Hur kunde det få gå så illa så att vi hamnat här, med en otrygg elförsörjning? Dagens energikris är resultatet av dåligt genomtänkta politiska beslut", menar debattören.

Foto: Martina Holmberg / TT

Debatt2022-12-08 06:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur kunde det få gå så illa så att vi hamnat här, med en otrygg elförsörjning? Dagens energikris är resultatet av dåligt genomtänkta politiska beslut och dagens höga energipriser får till följd företagsnedläggningar, konkurser, familjetragedier och äventyrat välstånd. 

På felaktiga grunder har en stabil, pålitlig och planerbar fossilfri elproduktion avvecklats, genom att fullt fungerande kärnkraftsreaktorer i förtid tagits ur drift. Reaktorer Som ersatts av väderberoende opålitliga energislag, som vind och sol, subventionerat på bekostnad av kärnkraft. 

Enligt Energiforsk, som ägs av svenska energiföretag, visar en rapport att om en större planerbar elproduktion i Sverige nu varit i drift, hade det gett ett lägre elpris och att elpriserna i södra Sverige då kunnat vara 30-50 procent lägre. Sverige har haft tolv kärnreaktorer. Av dessa är sex stängda och tagna ur drift. Barsebäck 1 och 2 är under rivning, Oskarshamn 1 och 2 samt Ringhals 1 och 2 är permanent stängda och nedmontering har påbörjats. Stängningen som sägs vara ”på affärsmässiga grunder” är ifrågasatt i sin riktighet.

Omfattande renovering och uppgradering gjordes på Ringhals 1 och 2 åren 2009–2010, då för en kostnad av 15 miljarder kronor. Några år senare i oktober 2015 vid en extratillsatt bolagsstämma i Vattenfall, beslöts att stänga Ringhals 2 år 2019 och året därpå Ringhals 1.

Besluten grundade sig på att huvudägaren Vattenfall gjorde bedömningen att ekonomin inte gick ihop, trots att Vattenfall årligen gjorde en vinst på flera hundra miljoner och årsredovisning för Ringhals visar en årsvis vinst efter kärnkraftens pålagor och effektskatt på över 300 miljoner. Till följd av de stängda kärnkraftrektorerna har Sverige tappat nästan en femtedel av sin kärnkraftskapacitet inom loppet av några år. En ren kapitalförstöring som kommer att gå till historien som ett av de största svenska politiska misstagen. 

För rivning av Ringhals 1 och 2 beräknas kostnaden uppgå till strax under 4 miljarder kronor och ge ungefär 340 000 ton avfall där 5-10 procent är radioaktivt. På uppdrag av Vattenfall har konsult Anders Blennermark utfört besiktning av den nyrenoverade reaktorn Ringhals 1 och enligt honom hade reaktorn kunnat användas i ytterligare 20 år med låga investeringskostnader, då anläggningen enligt protokoll intygar att Ringhals 1 har en mycket hög säkerhetsnivå, samt att den uppfyller gällande modern konstruktionskrav. Besiktningsprotokollet visar också att inga reella tekniska hinder fanns för fortsatt drift fram till 2050-talet – och att rektorerna stängdes och togs ur drift i förtid och i onödan. 

Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe har uttryckt att elsituationen i Sveriges nu till stor del beror på nedläggningen av reaktorerna i Ringhals. Elproduktionen i Sverige är nu så illa, att effektbrist kan uppstå. Om så inträffar, kan Svenska kraftnäts elnätsbolag koppla bort onödiga elkonsumenter utifrån prioriteringslistorna från länsstyrelsen.