Där gör tillskottet störst nytta

Inom kort kommer Vimmerby få ett välbehövligt tillskott av statsbidrag.

Skribenterna menar att det är viktigt att de pengar som tillfaller kommunen via statsbidrag läggs där de gör mest nytta på lång sikt.

Skribenterna menar att det är viktigt att de pengar som tillfaller kommunen via statsbidrag läggs där de gör mest nytta på lång sikt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2020-03-05 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu håller vi socialdemokrater på med att fundera på var pengarna kan göra mest nytta i vår kommun. Bryderiet vi har består i att vi behöver se två helt olika användningsområden. De miljoner som Socialdemokraterna enats med sina samarbetspartier om kommer till kommunen under flera år framåt. De extra miljonerna som Moderaterna och Kristdemokraterna beslutade skjuta till kommer bara att dyka upp som en engångssumma under 2020. 

Det innebär att vi får lov att hitta något som vi bara kan bekosta en enda gång. Det återkommande tillskottet känns mera tryggt att satsa på förbättrad arbetsmiljö, löner och annat som är av mera permanent karaktär. Behovet av ekonomiskt tillskott i kommunerna finns där ju för många år framåt, inte bara under 2020. Därför känner vi oss kritiska till att KD och M gjorde så stor affär av att få det att se ut som att de vill ge kommunerna mer resurser än Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna har lovat ytterligare minst 20 välfärdsmiljarder fram till 2022.  

Under åren med en borgerlig regering 2006 till 2014 sänktes de statliga skatterna med 140 miljarder samtidigt som 261 av 290 kommuner tvingades höja kommunalskatten. Under den nuvarande regeringens första år tvingades S regera med en servettskissbudget som Moderaterna och Kristdemokraterna drev igenom i riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna. Då sänktes det skatter för ytterligare 20 miljarder. 

Därför känns dagens brösttoner från M och KD lite extra populistiska. Först ta med ena handen och sedan försöka låtsas ge lite mera med den andra. Inte helt hederligt, tycker vi. Vimmerby kommun och alla andra kommuner behöver stabilitet och långsiktiga spelregler för välfärden. Då går det inte att förlita sig på partier som ger olika budskap beroende på hur vinden blåser.

Det är viktigt för välfärden med ett socialdemokratiskt styre i Vimmerby kommun – men en regering som förstår behoven i vård, skola och omsorg och väljer att prioritera det framför orättvisa skattesänkningar för de som tjänar mest, är minst lika viktigt. 

Helen Nilsson
Daniel Nestor
Peter Högberg
(S) Vimmerby