Har vi kallat in public servicecheferna för en uppsträckning? Nej, däremot har vi riktat en begäran till presidiet i kulturutskottet om att bjuda in public servicebolagen för att få information om hur man ser på kraven om opartiskhet, saklighet och relevans.
Inbjudan fick regeringen, ledamöter i kulturutskottet och otaliga ledarsidor att gå i taket. Att det inte finns någon som helst idé om att styra eller dirigera enskilda inslag och program – till skillnad mot tjänstemän från Miljöpartiet under föregående mandatperiod – är uppenbarligen ointressant.
”En gräns har passerats” och ”Osvenskt” var några av reaktionerna i nyhetsflödet. Liksom dystopiska uttryck om journalistiskt mörker. Hur ett övergripande informationsutbyte mellan förtroendevalda i riksdagens kulturutskott, vilka beslutar över sändningstillstånd och medelstilldelning, å ena sidan, och allmänfinansierade programbolag å andra sidan, hotar demokratin är fortfarande oklart. Public service besöker redan idag utskottet för att informera och besvara frågor.
Är man orolig över det demokratiska samtalet och förmågan att hålla två tankar i huvudet samtidigt, så är vårt besked: var inte det. Vi politiker ska inte göra granskningsnämndens arbete eller vice versa. Vi ska säkra ett robust regelverk där avståndet till makten ökar, inte minskar och samtidigt återupprätta ansvarskänsla för saklighet och journalistisk hederlighet. Med det stärker vi människors tillit, såväl gentemot oss beslutsfattare som för radio och tv i allmänhetens tjänst.
Tyvärr har debatten kommit att handla om helt andra saker. Den hysteriska retoriken är lika tröttsam som förutsägbar.
Ingen kulturpolitik är värderingsfri, varken Miljöpartiets identitetspolitik, Socialdemokraternas krampaktiga ensidighet i en daterad medial verklighet, eller Liberalernas otydlighet, men bestämda uppfattning att SD är elaka. Ledarsidor och krönikor har inte missat chansen att försöka plocka billiga poäng. Grundfrågan kvarstår dock, hur ska vi reformera public service?
Public service har i decennier informerat allmänheten och bidragit till gemenskap och samhörighet. Vi tycker att public service ska tryggas i det uppdraget även för framtiden. Då behöver vi en debatt kring hur public service ska utformas. Försök att tysta denna debatt är farligt. Vi behöver mer samtal, mer diskussion och mer konstruktiv kritik.
Transparent och saklig mediekritik gör demokratin starkare. Vi behöver återskapa tillit mellan allmänhet och maktutövare. Det gör vi genom debatt och källkritik.
Aron Emilsson, kulturpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna