Därför flyr barnmorskorna yrket

I större svenska städer är barnmorskebristen ett uttalat problem. Att säga att det inte finns tillräckligt med barnmorskor är dock en bortförklaring, problemet är att barnmorskor av olika anledningar flyr yrket.

Löneutveckling och tjänstgöringsgrad är några av anledningarna till att barnmorskor flyr ett yrke de egentligen älskar, skriver debattörerna.

Löneutveckling och tjänstgöringsgrad är några av anledningarna till att barnmorskor flyr ett yrke de egentligen älskar, skriver debattörerna.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Debatt2020-10-21 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenska Barnmorskeförbundets lokala förening i Kalmar län upplever samma trend i vårt län. Med syfte att belysa detta problem samt komma med förslag till åtgärder, skickade vi ut ett frågeformulär till barnmorskor som slutat arbeta som barnmorskor i Region Kalmar län mellan 2015 och mitten av 2019.

En av de främsta anledningarna till varför barnmorskorna hade lämnat yrket var att ledningen inte hade accepterat barnmorskornas vädjan om minskad tjänstgöringsgrad eller att få slippa treskiftsarbete. 

Vi barnmorskor är otroligt flitiga, trogna och ansvarskännande och känner en enorm glädje i vårt yrke. Men vi är inga ”Florence Nightingales”. Vi har höga krav på oss själva och vill ge kvinnor och barn bästa tänkbara evidensbaserade vård. På förlossning, BB och gynavdelningar arbetar barnmorskor dygnets alla timmar, årets alla dagar. 

Att ha stort ansvar och prestera på topp under skiftarbete förutsätter möjlighet till återhämtning. Barnmorskor som arbetat inom mödrahälsovård rapporterade om fler och fler arbetsuppgifter men inte mer tid att utföra dessa på samt för mycket ensamarbete. Svenska Barnmorskeförbundets lokala förening i Kalmar län hävdar att individanpassade arbetstider och en lyhördhet över individens ändrade behov relaterade till livets naturliga cykler, är nödvändiga för att barnmorskor ska vilja stanna kvar i yrket.

En annan betydande anledning till att barnmorskorna hade lämnat yrket var otillräcklig löneutveckling. Barnmorskorna som svarade på frågeformuläret hade i genomsnitt 17,5 års arbetserfarenhet som barnmorskor. Det är här av vikt att poängtera att det tar flera års arbetserfarenhet att bli en skicklig barnmorska. Som erfaren barnmorska handleder man barnmorskestudenter och är ett stort stöd för nyare kollegor. Man har i Region Kalmar län satsat på att höja ingångslöner, med intentionen att erfarna barnmorskors löner ska "hänga med", något som tyvärr inte har skett. Det har resulterat i ett löneläge där nyutexaminerade barnmorskor tenderar att ha högre lön än många erfarna barnmorskor. 

Vi är självklart positiva till att ingångslönerna stiger men att ha närmast samma lön efter 10 års erfarenhet blir inte motiverande. Arbetsgivaren måste ta ansvar för hela lönestrukturen. Svenska Barnmorskeförbundets lokala förening i Kalmar län hävdar att löneutvecklingen för barnmorskor skapar en negativ spiral och ser här en stor förbättringspotential för att behålla barnmorskor i yrket.

Majoriteten av barnmorskorna som hade lämnat yrket hade bytt till ett arbete där barnmorskeutbildning inte var nödvändig, exempelvis sjukskötersketjänst. Majoriteten hade också fått sin lön höjd, trots att de hade bytt till ett yrke som kräver lägre utbildningsnivå.

På frågan huruvida barnmorskorna som lämnat yrket var nöjda över att ha lämnat så svarade majoriteten ”både och”. En av barnmorskorna skrev ”Att arbeta som barnmorska har varit fantastiskt stimulerande, jag kommer alltid vara barnmorska i mitt hjärta”. Barnmorskebristen beror inte på en faktisk brist utan på att barnmorskor har flytt yrket. Sedan vårt frågeformulär skickades ut har fler barnmorskor i Region Kalmar län lämnat yrket. Regionen har tvingats anlita bemanningsbarnmorskor för att klara av att bemanna verksamheten. 

Svenska Barnmorskeförbundets lokala förening i Kalmar län kommer att jobba för en förändring då vi är övertygade om att förbättrade arbetsvillkor skulle innebära att fler barnmorskor vill stanna i yrket.