Svenskt på grillen gör faktiskt skillnad

Doften av nygrillat som får munnen att vattnas är något de flesta förknippar med sommaren. Men visste du att den mat du väljer att lägga på grillen gör stor skillnad för Sveriges beredskap och självförsörjning av livsmedel? I dag är vi betydligt fler som äter, men vi producerar ändå inte mer mat. Det vill vi, Sveriges bönder ändra på!

"Varannan tugga är idag importerad vilket inte är särskilt bra om vi på grund av krig eller annan anledning inte kan importera mat längre", skriver debattörerna, som tycker att vi ska grilla svenska råvaror.

"Varannan tugga är idag importerad vilket inte är särskilt bra om vi på grund av krig eller annan anledning inte kan importera mat längre", skriver debattörerna, som tycker att vi ska grilla svenska råvaror.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Debatt2023-07-18 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige är ett land med låg självförsörjningsgrad av livsmedel, vi är faktiskt ett av Europas sämre länder ur just det perspektivet. I början av 1990-talet producerade Sveriges bönder 75 procent av maten vi äter i Sverige men är idag nere på cirka 50 procent. Det inkluderar naturligtvis bananer, kaffe och apelsiner, som är produkter vi inte kan producera själva. 

Idag har Sverige en självförsörjningsgrad på 70 procent på mejeriprodukter, 41,5 procent på ost, 58 procent på nötkött och 17 procent på tomater. Varannan tugga är idag importerad vilket inte är särskilt bra om vi på grund av krig eller annan anledning inte kan importera mat längre. Dessutom går både arbetstillfällen och pengarna till de länder som producerar i stället för att de stannar i Sverige och gör nytta.

Genom att välja svenskt bidrar du till:

  • Lägre klimatpåverkan jämfört med importerad mat, som oftast måste transporteras långa sträckor. Svenskt kött ger betydligt mindre utsläpp av växthusgaser än kött som produceras i andra delar av världen.
  • Sverige får fler betande djur som vårdar naturen. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål. Djurens trampande, betande och gödslande är avgörande för att naturen ska kunna fungera och artrikedomen frodas.
  • Svenska bönder har en lång tradition av god djuromsorg och djurvälfärd som ger friska djur, låg antibiotikaanvändning och bidrar till öppna landskap.
  • Titta efter märkningen Från Sverige i din butik när du letar efter mat att lägga på grillen. Ät på din lokala restaurang men fråga också gärna varifrån maten kommer och var beredd att betala för det svenska mervärdet.   

Våra företagare i Sverige som har djur, odlar spannmål, baljväxter eller grönsaker blir färre varje år och har låg lönsamhet. Det är en mycket kompetent yrkeskår som producerar mängder av bra mat, och många andra mervärden. Men vi behöver tillsammans öka efterfrågan på svensk mat så att du kan hitta ännu mer i butiken. Under pandemin uppmärksammade många att vissa livsmedel var det svårt att få tag på. Om vi hjälps åt med att se till att mer mat kan produceras i vårt närområde och i Sverige så skapar det trygghet, en högre beredskap och möjligheter till många fler smakrika måltider. 

Matproduktion är biologi och matproduktion tar tid. Att plötsligt kunna växla upp och producera dubbelt så mycket i händelse av kris görs inte på en dag. Att odla en gurka eller tomat vet kanske de flesta att det tar några månader under goda förhållanden. Hur lång tid tar det att få fram nötkött? I bästa fall tar det fyra år. Och matproduktion tar tid, och måste få ta tid.

Välj svenska råvaror till grillen i sommar, och även på tallriken resten av året, så kan de svenska bönderna hålla i gång produktionen åt dig!