Därför väljer jag förtida pension

Min generation gick från att vara för ung till att bli för gammal över en natt.

Skribenten väljer att gå i pension i förtid och hoppas att fler följer hans exempel.

Skribenten väljer att gå i pension i förtid och hoppas att fler följer hans exempel.

Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Debatt2019-12-17 04:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag föddes 1958 och växte upp i landet av ständig tillväxt och obändig framtidstro. Men det tog slut när jag fyllde moped. Oljekris. Sedan följde varvskris, tekokris, verkstadskris. Kris, kris, kris.

Det tog tio år och en superdevalvering för att Sverige skulle ta sig upp ur hålet. Och då satt 40-talisterna på varenda post i arbetslivet. Debattens vågor gick höga och under den här perioden myntades begreppet Jätteproppen Orvar i ett diskussionsprogram på SVT. Tidigare finansminister Per Nuder, född 1963, tog senare upp tråden genom att kalla 40-talisterna för köttberget.

Jätteproppen satt kvar länge och vägrade gå i pension. Men naturen har sin gång och vi som kom efter hoppades på att äntligen komma fram. Men då satt 40-talisternas barn redan vid köttgrytorna. Jätteproppen 2.0.

För oss som föddes för sent innebär det att vi fasas ut från arbetslivet i förtid. Om vi söker jobb så kommer inte ens några svar. Själv har jag sedan 2013, vid passagen av 55, sökt oräkneliga anställningar. Min CV slår det mesta, men kompetens är inte vad som efterfrågas.

Jätteproppen 2.0 vill göra allt själv, uppfinna hjulet på nytt och väljer att bränna ut sig till långtidssjukskrivning istället för att söka kunskap hos de äldre. Och beklagar sig över att dagens arbetsliv är så tufft och att det är närmast omöjligt att kombinera en karriär med barn.

Det är i allra högsta grad självförvållat. Hjälpen är tillgänglig i form av oss som blev blockerade av första generationens jätteproppar. Vidare har vi aldrig tidigare haft så kort arbetstid och så lång semester. Den faktiska arbetstiden i Sverige är 1 609 timmar per år och sysselsatt (OECD 2017), vilket är 31 timmar i veckan.

Samtidigt som äldre arbetskraft motas bort från arbetsmarknaden, pratar politikerna om högre pensionsålder. Den har för mig höjts till 66 år och kommer att fortsätta höjas. Frågan är om min generation hinner få pension eller om jätteproppen modell äldre och yngre lägger beslag på våra pengar.

Fakta är följande. Medellivslängden för en svensk man är 80,7 år (SCB 2018). Det betyder inte att just jag blir så gammal. Innebörden är att hälften hinner dö innan dess. Liemannen tar sin första stora skörd mellan 60 och 70 år. Min pappa blev 68.

Därför går jag i pension första april och hoppas att mina jämnåriga gör samma sak, så att jätteproppen och deras barn inte hinner lägga beslag på våra hopsparade pensioner.