De lovade att inte ta ifrÄn oss cancervÄrden

"Jag anser att ingen som inte sjÀlv har gÄtt igenom cellgiftbehandling och strÄlning ska fÄ bestÀmma hur sÄ sjuka personer ska vÄrdas och var", anser skribenten.

"Jag anser att ingen som inte sjÀlv har gÄtt igenom cellgiftbehandling och strÄlning ska fÄ bestÀmma hur sÄ sjuka personer ska vÄrdas och var", anser skribenten.

Foto: isabell Höjman/TT

Debatt2019-04-26 09:25
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Hur kan man som politiker fÄ lov att bestÀmma över mÀnniskors vÀl och ve? Landstingspolitikerna har nu bestÀmt att vi inte ska fÄ ha cancervÄrden kvar pÄ VÀsterviks sjukhus.

För tvÄ Är sedan satt en person som tillhör dessa som bestÀmmer hur vÄr vÄrd ska se ut, i mitt kök och lovade att man skulle inte ta ifrÄn oss cancervÄrden, man skulle bara byta ut sÄ Kalmar fick en sak att sköta och VÀstervik en sak. Men jag förstod ju redan dÄ att jag blev manipulerad.

Jag anser att ingen som inte sjÀlv har gÄtt igenom cellgiftbehandling och strÄlning ska fÄ bestÀmma hur sÄ sjuka personer ska vÄrdas och var.

För de har ingen aning om hur det Àr, man skriker, man grÄter, man krÀks och "skiter" ner bÄde sej sjÀlv och den anhörig som finns i nÀrheten. Inte bara en gÄng utan varje dag. Man kan inte Àta man mÄr konstant illa. Man tappar hÄret. Sedan har man ett sÄr som behöver vÄrd för det inte lÀker. Har man sen otur fÄr man proppar i lungorna och en följdsjukdom som visar sig som totalt kÀnselbortfall i fötterna och en bit upp pÄ benat och alla fingertoppar sover.

För resten av livet.

StrÄlningen man gÄr igenom Àr heller inte av Guds nÄde. Man fÄr ett rör uppfört i det onÀmnbara. Benen förankras sÄ man inte ska röra sig, man blir lÀmnad ensam i strÄlningsrummet och med den svÄra klaustrofobin jag har sÄ var Àven det ett helvete.

Nu vill de som sitter pÄ sina höga stolar att alla mad cancer ska Äka tur och retur till Kalmar för att fÄ chansen att överleva.

Hur har ni mage?

Kan inte med ord beskriva hur bra mitt fall avlöpte. FrÄn första symtom tills cellgifter och strÄlning var klar sÄ tog det mindre Àn ett halvt Är. Under den tiden hann jag ligga inne för propparna ocksÄ.

Tack underbara lĂ€kare och sköterskor pĂ„ VĂ€sterviks sjukhus för all vĂ„rd och omsorg under dessa fem Ă„r som gĂ„tt. Är sedan i julas fĂ€rdigkollad och om man vĂ„gar sĂ€ga det ”friskförklarad”.

Tack, tack, tack!