De ungas framtid står på spel

Det är vår framtid, har Ni frågat oss?

Debattörerna menar att det är dagens unga som på sikt kommer att få betala för flygplatsköpet.

Debattörerna menar att det är dagens unga som på sikt kommer att få betala för flygplatsköpet.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Debatt2020-02-05 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är ungas framtid som står på spel allteftersom klimatkrisen närmar sig. Att regionen vill bestämma sig för att köpa upp halva flygplatsen är ett steg i fel riktning, ett främjande av mer utsläpp och ett nekande av utvecklingen av klimatvänlig kollektivtrafik. Det är ett svek.

Denna artikel är skriven av unga, vi som i längden kommer få betala för regionens köp. Regionstyrelsen menar att vi i Kalmar ej har något annat val än att flyga. Detta är ett privilegierat påstående. Förbindelser från Kalmar ut i Europa existerar redan. Det går bussar, färjor och tåg från Kalmar län som når nästan hela Europa. Och i norra länet måste man nu betala högre skatt för en flygplats 18 mil bort, när det bara är 6 mil till Linköping, som redan har en utvecklad flygplats. Och av de cirka 240 000 resor som sker från flygplatsen varje år, går 200 000 till Stockholm, när det finns tåg. 

Flygplatsen har i nuläget svårt att finansiera sig och det är ett tydligt tecken på hur flygtrafik går mot historien. Det är viktigt att förstå hur viktigt detta beslut är och att ni sviker oss genom att investera i en flygplats istället för att trappa ner på verksamheten. Ni väljer näringsliv framför liv, eran möjlighet till vinst och tillväxt framför vår framtid. Det är kontraproduktivt att investera i en flygplats när vi står inför en klimatkris. När ni på torsdag ska rösta fram ett beslut, tänk på oss, för det är vår framtid som står på spel.

Karta: Kalmar Öland Airport