Den auktoritÀra populismen frodas

Ett av vÀrldens största, rikaste och mÀktigaste lÀnder har till 2020 styrts av en egocentrerad, maktfullkomlig, populistisk och narcissistisk man som varken gillade regler, protokoll, opposition eller kritik.

Förre presidenten Donald Trump skapade en ny norm för hur politiker och ledare kan bete sig, menar skribenten.

Förre presidenten Donald Trump skapade en ny norm för hur politiker och ledare kan bete sig, menar skribenten.

Foto: Hyosub Shin

Debatt2022-09-22 06:03
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Han var ocksÄ impulsiv, visade inget intresse för Äsikter som skiljer sig frÄn hans egna och litade inte pÄ lÀrda mÀnniskor. Han ansÄg att journalister var farliga och undvek alla experter eftersom han trodde att dessa skulle ifrÄgasÀtta hans Äsikter. Han Àlskade ocksÄ att vara i hÀndelsernas centrum.

KĂ€nnetecknande var ocksĂ„ att han var totalt uppfylld av sig sjĂ€lv och saknade förmĂ„ga att leva sig in i andras situation. Han kĂ€nde inte heller skuld för nĂ„gonting samtidigt som han var förförisk och karismatisk i sin framtoning. Ofta var han ocksĂ„ helt buren av en idĂ© som han ville förverkliga, men saknade förmĂ„gan att förstĂ„ konsekvenserna av sina intentioner och handlingar. Dessutom var han bra pĂ„ att ljuga och att mobba folk! 

Denna person har under sin senaste fyraÄriga mandatperiod tyvÀrr skapat en sorts norm och pÄ sÀtt och vis lagt ribban för hur en politiker och ledare kan och fÄr bete sig i dessa dagar. Och denna auktoritÀra populism frodas tyvÀrr Àven i andra lÀnder!

Populismen Ă€r en rörelse som fĂ„ngar upp de kĂ€nslor av maktlöshet, utanförskap och oro som mĂ„nga mĂ€nniskor har inför vĂ„r samhĂ€llsutveckling. DĂ€rför mĂ„ste demokratin utvecklas, skriver Olle WĂ€stberg i sin bok "Folkstyret i rĂ€dslans tid". WĂ€stberg var ordförande i den statliga Demokratiutredningen som redovisades 2016. 

Vidare fortsÀtter WÀstberg med att konstatera att varningslamporna blinkar för demokratin. Stödet för den auktoritÀra populismen kan ses som en protest mot hur det demokratiska systemet fungerar. Detta Àr en rörelse som fÄngar upp de kÀnslor av maktlöshet, utanförskap och oro som mÄnga mÀnniskor har inför samhÀllsutvecklingen. DÀrför anser utredarna att demokratin mÄste utvecklas och att man mer mÄste inkludera landets medborgare i formandet av vÄr framtid!

 
 
 
 
 
 
LĂ€s mer om