Den globala klimatkrisen och växthuseffekten

Tyvärr finns i världen många urusla ledare som varken värnar om sina medborgare eller bryr sig om den allt överskuggande klimatkrisen.

Debatt2020-06-27 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man behöver endast nämna Turkiets Recep Tayyip Erdoğan, Rysslands Vladimir Putin, Ungerns Viktor Orbán, oduglingen i USA Donald Trump med flera. 

Men den värste av dem alla och som utsätter hela världen för livshotande skada är Brasiliens Jair Bolsonaro. Hans nedhuggning av regnskogen (världens lungor) är direkt kontraproduktiv.

Hans exploatering av Amazonas genom att minska regnskogens areal för att skapa odlingar för bland annat majs och sojabönor är livsfarlig.

Även goda makthavare hotar vår värld. Så har till exempel Angela Merkel, en i övrigt klok politiker, beslutat att Tyskland skall starta ett nytt kolkraftverk. 

Hon fick stora skälvan när det japanska kärnkraftverket Fukushima kollapsade 2018 och beslutade att stänga alla Tysklands kärnkraftverk. 

I Sibirien läckte för en tid sedan 20 000 ton dieselbränsle ut från en tank i en fabrik vilket orsakade en ekologisk katastrof. Enligt DN:s kulturchef Björn Wiberg var orsaken den tinande permafrosten. 

En värmebölja de senaste veckorna på 25 grader i ett område som normalt har runt noll grader.

Den sibiriska tundran binder enorma mängder giftig metangas. Men de senaste årens globala temperaturstigning innebär att permafrosten nu börjar tina och frigör därmed metanet. Det innebär att metangasen nu utgör en tickande bomb.

Inte heller hjälper det att köra med elbilar. Journalisten Jonathan Jeppson som har utkommit med en bok om klimatet ger som exempel att om man köper en Tesla skall man veta att bara tillverkningen av batteriet släpper ut lika mycket växthusgas som att flyga 28 gånger fram och tillbaka till New York.

Den globala uppvärmningen av planeten är alltså ett dödligt hot mot allt liv på jorden. Hela ekosystemet riskerar att rubbas om Brasilien fortsätter att avverka skog. Det förhåller sig så att den väldiga regnskogen genererar i stor utsträckning sin egen nederbörd genom att vatten avdunstar från träden. 

Redan är 17 procent av regnskogen avverkad och tipping point ligger på cirka 20–25 procent. Sedan är det för sent, då blir allt savann och öken.  

Därför är för planetens fortbestånd livsavgörande att någon sätter stopp för Bolsonaro. Men hur skall detta gå till? FN?, EU?, USA? Framtidsutsikterna är skrämmande och det brådskar.