Den nya regeringen – ”vad bidde det” egentligen?

Först hände ingenting, och sedan hände det ingenting. Allt som var så lätt och självklart i valrörelsen blev med ens svårt och inte alls så enkelt att lösa längre.

Den nya regeringen presenterades tidigare i oktober. Nu är det upp till bevis om alla löften som gavs under valrörelsen ska kunna infrias, menar srkibenten.

Den nya regeringen presenterades tidigare i oktober. Nu är det upp till bevis om alla löften som gavs under valrörelsen ska kunna infrias, menar srkibenten.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2022-10-30 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det som skulle bli ordning och reda på och fanns en massa lösningar på hur det skulle gå till kommer nu ta flera år att utreda hur man ska kunna få ”ordning på Sverige”. 

Aldrig har väl en valrörelse innehållit så många ”vallöften” som egentligen bara var överbud och direkta lögner som 2022 års valrörelse.

Ett av de största problemen var det övervåld med dödsskjutningar och gängvåld som slagit alla ”rekord” i Sverige. Detta skulle enkelt lösas bara man fick majoritet i riksdagen. Förslagen bokstavligen haglade och i en debattartikel i DN 11 oktober förra året drog de fyra partierna, M, L, KD och SD igång sin valrörelse med en artikel som fick stor uppmärksamhet. ”Läget är allvarligt men går att lösa”, skrev man då, samtidigt som man förklarade den sittande regeringen som ”handlingsförlamad”. 

I dag låter det annorlunda, ”Det blir ju inte lätt, det är en process som kommer att ta många år”, säger Richard Jomshof, för övrigt nyvald ordförande i justitieutskottet, i en intervju till Dagens Eko. Man kan undra var deras gemensamma budskap i artikeln om en snabb lösning på problemet tagit vägen? ”Det går inte att få till stånd en förändring över ett år eller två, utan det kommer att ta tid” sade Jomshof vidare.

När det gäller det skenande elpriset var löftena från Moderaterna ännu mer lögnaktiga. I ett av sina tal sade Elisabeth Svantesson, nyvald finansminister (M), ”De första 100 dagarna kommer en borgerlig regering att trygga och bygga ut kärnkraften i Sverige”. Vad hon glömde säga var att den senaste reaktorn som byggts i Finland tog 16 år att få klar, det är fyra valperioder i Sverige! 

Löftena om ekonomisk kompensation till hushållen för de höga elpriserna redan den 1 november viste naturligtvis Moderaterna skulle vara omöjliga att genomföra, men ändå gick man ut med detta som ett fett vallöfte.

Ett annat mycket hett ämne var de höga priserna på drivmedel. Där utlovade Jimmie Åkesson stora sänkningar av både bensin och dieselpriserna om man röstade på SD. Nu verkar det som att sänkningarna kommer att stanna vid någon enstaka krona från och med årsskiftet. 

Moderaternas ledare Ulf Kristersson poängterade gång på gång hur enigt och starkt det borgerliga blocket var och hur snabbt det skulle gå att sätta en ny regering på plats. Om det var problem tidigare med tre partier, hur skall det då bli med fyra olika viljor?

Så vi lär få vänta och se ”Vad det bidde”!