Det är företagsamheten som driver landet framåt

Påståendet att Sverige behöver ett frihetsparti möts ofta med höjda ögonbryn och en utläggning om stabil demokrati och allas rätt att tycka och säga vad de vill. En korrekt beskrivning, absolut. Men även i ett land där friheten är självklar måste den försvaras. Den 4 oktober uppmärksammar vi, på förekommen anledning, just det.

"Det är företagsamheten som driver ett land framåt. Entreprenörer kommer alltid slå staten på fingrarna när det gäller innovation och utveckling. Politikens uppgift är därför att skapa bra förutsättningar för företagande", skriver M-debattörerna.

"Det är företagsamheten som driver ett land framåt. Entreprenörer kommer alltid slå staten på fingrarna när det gäller innovation och utveckling. Politikens uppgift är därför att skapa bra förutsättningar för företagande", skriver M-debattörerna.

Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Debatt2022-10-04 05:48
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 4 oktober 1983 samlades tusentals människor i Stockholm. Från hela landet reste företagare för att protestera mot den socialdemokratiska regeringens planer på löntagarfonder. Förslaget att förstatliga företag fick entreprenörer att resa sig för den självklara rätten att få äga verksamheten de själva byggt upp och behålla pengar de satsat. Men regeringen lyssnade inte. Först efter den borgerliga valsegern 1991, då regeringen Bildt tillträdde, stoppades fonderna. 

Det är företagsamheten som driver ett land framåt. Entreprenörer kommer alltid slå staten på fingrarna när det gäller innovation och utveckling. Politikens uppgift är därför att skapa bra förutsättningar för företagande. Med företagen som välfärdens finansiella motor torde vikten av fri företagsamhet vara uppenbar för alla. 

Icke desto mindre är den finansiella motorn återkommande föremål för politisk klåfingrighet. Under pandemin öppnade Socialdemokraterna för ökat statligt ägande i krisande företag. Och saktfärdigheten i regeringens hantering av stöd till enskilda firmor är ytterligare bevis på socialdemokratins blindhet för egenföretagandets värden. Fyra av fem jobb skapas i småföretag, men störst gick först i Socialdemokraternas Sverige. Hade inte Moderaterna drivit på för stöd till de minsta företagen och motsatt sig statligt ägande hade pandemins räddningspaket i än större utsträckning handlat om storbolag och förstatligande av desamma.

Som frihetsparti bär Moderaterna det största ansvaret att försvara människors rätt att förverkliga sina drömmar, äga det de bygger upp och tjäna sitt levebröd på det. När nu allt pekar på att Sverige får en moderatledd regering finns möjligheten att de kommande åren på allvar minska regelbördan för företagen, sänka kostnader för att anställa och ta krafttag mot orimligt långsamma tillståndsprocesser och tröskel- och stuprörsbeteenden inom myndighetssfären. En möjlighet som både förpliktar och väcker hopp, inte minst en dag som denna.

Den 4 oktober firas företagsamheten och att den, tack vare borgerliga stopplagar och frihetsreformer, är just fri.