Det behövs fler lodjur – inte färre!

Länsstyrelsen har beslutat om licensjakt på åtta lodjur i Kalmar län. Jakten ska ske i mars, vilket är under lodjurets parningstid.

Motivet till den beslutade licensjakten på lodjur är endast att tillfredsställa den lilla klick av jägare som bedriver så kallad troféjakt, anser skribenten.

Motivet till den beslutade licensjakten på lodjur är endast att tillfredsställa den lilla klick av jägare som bedriver så kallad troféjakt, anser skribenten.

Foto: Rolf Nyström

Debatt2021-01-28 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lodjuret är fridlyst i hela Sverige sedan 1991. Antalet lodjur i Sverige har minskat så kraftigt att arten är klassad som Sårbar (VU) i rödlistan 2020. Hur kan jakt tillåtas på ett fridlyst djur som dessutom är hotat enligt rödlistan? Endast en liten klick skjutglada jägare är förklaringen.

Lodjur är en del av naturens ekosystem och har som rovdjur en viktig roll genom sitt bidrag till den biologiska mångfalden. Lodjurets bytesdjur är här främst hare, rådjur och dovhjort. Genom de bytesrester som lodjuret lämnar gynnas många arter, till exempel fåglar som kungsörn, havsörn, duvhök och korp. Till skillnad från de slaktrester som jägare lämnar under jaktsäsongen finns lodjurets bytesrester under hela året.  Tyvärr kan de slaktrester som jägarna lämnar vara förorenade av bly, vilket är potentiellt dödligt för de fåglar som äter av dem. Lodjuret tar även räv som i sin tur tar skogsfåglars ägg och kycklingar. Beståndet av skogsfågel gynnas genom förekomsten av lodjur och, omvänt, missgynnas av den minskade lodjurspopulation som sker genom jakt. 

För skogsbruket orsakar hjortdjur stora ekonomiska skador. Eftersom lodjur lever på rådjur, dovhjort och ibland även mindre kronhjort är förekomsten av lodjur viktig för att minska skogsskadorna. Jakten på lodjur är ur skogsekonomisk synpunkt kontraproduktiv.

Antalet trafikolyckor 2020 med rådjur var i Kalmar län 2 944 och antalet viltolyckor med dovhjort var 300. Kalmar län är värst drabbat i Sverige. Eftersom lodjuret lever av dessa hjortdjur och bidrar till att minska de mycket stora bestånden riskerar jakten på lodjur att bidra till ett ökat antal viltolyckor.

I sin jakt på föda kan lodjur döda får. Under 2020 har inget tamdjur dödats av lodjur i hela Småland. Om ett enskilt lodjur uppvisar avvikande beteende och blir ett verkligt problem så skall detta hanteras med skyddsjakt, inte licensjakt.

Att det finns lodjur i vår natur bidrar till alla naturintresserades upplevelser. Förekomsten av lodjur är gles och arten är synnerligen skygg. Alla naturintresserade önskar att få se, höra eller till och med se spår av lodjur, men det är få förunnat. För dem som lyckats klassas en sådan naturupplevelse som en bland de förnämsta. Lodjur är förmodligen Sveriges populäraste rovdjur!

Motivet till den beslutade jakten verkar endast vara att tillfredsställa den lilla klick av jägare som bedriver så kallad troféjakt. Alla naturintresserade jägare tar avstånd från denna form av jakt.