Det idĂ©burna kulturlivet – en nyckel för demokrati

ArmlÀngds avstÄnd. Ett uttryck som kan börja kÀnnas söndertrasat. Men ack sÄ fel. Aldrig, sedan det myntades efter andra vÀrldskriget, har det varit sÄ viktigt.

KörsÄng Àr ett exempel pÄ dÀr mÀnniskor skapar och vÀxer tillsammans. Debattörerna vill lyfta Àven den deltagande kulturen, dÀr vi inte bara sitter pÄ lÀktaren.

KörsÄng Àr ett exempel pÄ dÀr mÀnniskor skapar och vÀxer tillsammans. Debattörerna vill lyfta Àven den deltagande kulturen, dÀr vi inte bara sitter pÄ lÀktaren.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Debatt2023-07-10 05:10
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Allt fler makthavare gör försök att trycka tillbaka eller styra det fria kulturlivet med allt frÄn vilka böcker som finns pÄ biblioteken till vem som lÀser dem för vÄra unga. UtstÀllningar som stoppas eller genomförs med vakter nÀrvarande. En rÀdsla över vad som ska visas i offentliga lokaler smyger sig pÄ. Bidrag som alltmer blir styrda och inte generella för kulturens aktörer.

Vi som arbetar med kultur vet hur viktigt det Ă€r att konsten fĂ„r var fri och ska skava gentemot makthavare, var de Ă€n finns. 

Kultur Ă€r en grund för demokrati. Utan en fri, levande kultur kan man inte tala om en fungerande demokrati. Demokrati Ă€r inget teoretiskt, eller att man vart fjĂ€rde Ă„r lĂ€gger sin röst i urnan. Demokrati Ă€r ett sĂ€tt att leva, att förhĂ„lla sig till samhĂ€llet och omvĂ€rlden. Kulturen Ă€r en av motorerna. Det kan kĂ€nnas rĂ€tt sjĂ€lvklart – men behöver pĂ„pekas om och om igen. Treenigheten kultur, folkbildning och demokrati hĂ€nger ihop. Sverige Ă€r byggt pĂ„ folkrörelser. Kulturen och folkbildningen Ă€r, med rĂ€tt förutsĂ€ttningar, grunden för ett fortsatt folkrörelsearbete som Ă€ven vidare kan bygga landet. 

Livet och samhÀllet förÀndras stÀndigt och Àven demokratin. Konsten Àr ofta först med att uppmÀrksamma strömningar och behovet av förÀndring.

Idag lyfter mĂ„nga kulturen genom att sĂ€ga att den ger intĂ€kter, Ă€r bra för besöksnĂ€ringen, folkhĂ€lsan och Ă€r en del av vĂ„rd och omsorg. Det stĂ€mmer, men detta Ă€r bara sidoeffekter av ett fungerande samhĂ€lle med ett rikt kulturliv. Vi vill slĂ„ ett slag för kulturens egenvĂ€rde, en aspekt som alltför fĂ„ nĂ€mner i samhĂ€llsdebatten eller i de kulturplaner som skrivs runt om i vĂ„rt avlĂ„nga land. Kulturens egenvĂ€rde kanske nĂ€mns lite kĂ€ckt i en inledning, men speglas sedan inte i innehĂ„llet. 

I den ideella och idéburna kulturen utvecklas mÀnniskor tillsammans och lÀr sig att under demokratiska former ta ansvar, samarbeta, producera och skapa gemensamt. NÀr kreativiteten fÄr fritt spelrum utvecklas mÀnniskan och Àven samhÀllet. HÀr finns möjlighet att utöva, medverka, arrangera och att ta del av ett stort kulturutbud Àven pÄ mindre orter.

Vi vill belysa den deltagande kulturen, dĂ€r man inte bara Ă€r en Ă„skĂ„dare pĂ„ lĂ€ktaren utan finns med som skapare. Antingen i kören, dansgruppen eller nĂ€r du skapar i lera eller pĂ„ en duk. Skapandet sker tillsammans eller enskilt och det gör att vi vĂ€xer som individer. Vi lĂ€r oss gruppdynamik och förstĂ„r att vi Ă€r viktiga för att det ska bli en förestĂ€llning eller ett verk. Genom dansen sĂ„ rör vi oss i takt med musiken, men vi lĂ€r oss ocksĂ„ ta hĂ€nsyn till de andra pĂ„ golvet. Lyckan nĂ€r man efter showen möter publiken som uppskattar vad de fĂ„tt vara med om. Vi vĂ€xer. MĂ€nniskor behöver bli sedda. 

Starka trygga individer gör oss till goda samhÀllsmedborgare. Detta bör börja redan hos barnet. Vi kan tydligt se det inom skolans vÀrld dÀr den deltagande kulturen har minskat. Vi vill slÄ ett slag för att det estetiska generellt ska ta en större plats under hela skoldagen. SlÀpp in det idéburna kulturlivet i skolan. Estetik och deltagande kultur bland vÄra unga Àr en viktig pusselbit för att vÀnda den vÄldsutveckling som sker i samhÀllet.

Det fria, idéburna kulturlivet Àr hotat frÄn flera hÄll. Minskat stöd frÄn samhÀllet, politiskt tryck och okunskap om kulturens vÀrden. Vi behöver se en radikal Àndring pÄ detta. Det Àr inte i egen sak vi talar, vi talar om det demokratiska samhÀllets utveckling.

För Ideell Kulturallians SmÄland

Peter Högberg, ordförande

Barbro Wendén

Lisbeth Lindholm Vahtras

Chris Jangelov

Åsa Elmgren

Annika Nilsson

Camilla Frosterud

Representanter frÄn Folkets Hus och Parker, SkÄdebanan SmÄland, ATR, BygdegÄrdarna Kronoberg, Riksteatern Kalmar lÀn