Är ni stolta över maten som serveras de äldre i Horn?

Öppet brev till Christer Segerstéen (M), Anders Ljung (C) och Mikael Österling (L) angående Stångågårdens kök i Horn.

Debatt 1 december 2021 07:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till Christer Segerstéen (M):

Enligt personer som var närvarande när du träffade den så kallade Horngruppen, som bland annat arbetar för att få igång matlagningen på Stångågårdens kök igen, ska du ha sagt att "det finns pengar men att du inte ville slösa dem". Menar du då att det är att slösa pengar att ge de äldre i södra Kinda nylagad och näringsrik mat? 

Att laga maten flera timmar innan den ska serveras gör den inte aptitlig och näringsämnen försvinner under tiden. Näring som är så viktig för de äldre. Det som är värst är den mat som levereras genom hemtjänsten till de som bor i eget boende. Maten lagas och kyls ned och värms upp hos mottagaren dagen efter. 

Här finns personer som haft leverans av mat från Stångågården i åtminstone 20 år och aldrig klagat. Nu förekommer att dessa vid flera tillfällen fått kasta maten för den är inte aptitlig. Då har det blivit mjölk och smörgås istället. De betalar alltså för mat som inte går att äta. Dessutom finns personer som sagt upp maten från kommunen för att istället ta mat från Horns café då de får nylagad och inte uppvärmd mat. 

Tänk även på att detta är generationen som aldrig ställt några krav utan varit nöjda med det de haft. Det är kanske så att många av de som får mat inte vill klaga, men vi vill bara säga att det kokar bland anhöriga och bekanta till dessa. 

Kan du som kommunalråd vara stolt över att servera den äldre generationen denna mat?

 

Till Anders Ljung (C):

Vid kommunfullmäktiges sammanträde pratar du om att bygga ett kök i anslutning till nya förskolan i Horn. Ett häpnadsväckande yttrande. Vi behöver inte ett tillagningskök till i Horn. Stångågårdens kök renoverades inte så långt innan det lades ner. Det är bara att ta i bruk när det blir aktuellt. Skrämmande att du som politiker inte är mer insatt i hur det ser ut i de olika kommundelarna.

 

Till Mikael Österling (L):

Du säger i kommunfullmäktige att du aldrig hört något om att maten är dålig, att ni inte fått till er något om de brister som påtalats. Vårt råd är att ge dig ut och prata med de människor som bor Horn och Hycklinge. Främst bland medelålders och i den äldre generationen har frågan om de oaptitliga maten diskuterats länge. 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Insändare: "Undrar var miljötänket finns i Kinda"

"Undrar var miljötänket finns i Kinda"

Insändare: "Kom ut i verkligheten och prata med de berörda"

"Kom ut i verkligheten och prata med de berörda"

Debatt: Ljung (C): "Inte bara att köra igång Stångågårdens kök"

Ljung (C): "Inte bara att köra igång Stångågårdens kök"

Debatt: Segerstéen svarar på kritiken: "Svårt att se att maten är så dålig som ni säger"

Segerstéen svarar på kritiken: "Svårt att se att maten är så dålig som ni säger"